Fotobook

Foto mendaki gunung tertinggi di Australia

Wednesday, 18 December 2013

Summit to Sea :: Everest Region - Koh Lipe




Dari Everest Region (Nepal) ke Pantai Koh Lipe (Lipe Island, Thailand). Ini 2 destinasi besar yang dikunjungi buat tahun 2013. Orang gunung ke gunung perkara biasa. Dari gunung berkunjung pula ke pantai. Ada sesuatu yang nak dicoretkan antara Everest Region dan Koh Lipe. 

Al-kisah berada di Everest Region - EBC selama 2 bulan pertapaan telah dicoret dalam Travelog Everest Felda 2013. Posting kali ni nak kisah pula pengalaman orang gunung bila ke Pulau Lipe atau dalam bahasa Thailand disebut Koh Lipe.

Menaiki Speed bot dari Langkawi ke Koh Lipe. Bot menghampiri Pantai Pattaya untuk berlabuh di gigi pantai. Nampak bukit yang tinggi di sebalik pantai. Dalam hati, tinggi juga nak menjejak Koh Lipe. Sangkaan kami meleset bila tanah tinggi yang nampak dari Pantai Pattaya rupanya pulau Koh Adang (Pulau Adang). 
Tak Sah kalau tak berfoto disini
Sementelaah cerita tentang Koh Lipe, sedikit info tentang Koh Lipe. Bukit paling tinggi dianggarkan setinggi 40 meter. Berada disebalah barat pulau ini. Inilah kawasan berkumpul andai berlaku tsunami. Papan tanda arah 'tsunami Evacuation' ada diletak di jalan utama di pulau ini. Penghuni Mountain Resort mungkin tak perlu lagi mendaki.

Sehari dah boleh pusing satu pulau dengan berjalan kaki. Dari Pattaya Beach ke Sunrise Beach (ada penduduk tempatan panggil SunLight Beach), nama tempatan disebut Chawli Beach. Walking Street menjadi laluan utama Pattaya Beach ke Sunrise Beach. Masuk ke Varin Resort Sunrise Beach untuk mudah dan cepat ke Sunrise Beach. Bayu malam amat kencang disini. Orang Malaysia mandi-manda di waktu pagi sebelum matahari terik. Bila waktu terik puak lain pula ambil alih disepanjang pantai. Tengahari waktu padat dan berderet di pantai ini. Matahari terbit tidak seindah mana dan bukan tarikan utama pelancong berbangsa Eropah/Latin. 

Pattaya Beach - Koh Lipe, Thailand
Malam di Pattaya Beach sangat menarik, suasana hidup dengan meja makan sampai ke gigi air. Pertunjukan api. Bak kata meriah suasana ni pantai termasuk yang bsersiar-siar. Walking street juga tak kurang meriah. Yang menetap di Sunrise Beach juga mudah ke sini. 

Sunset Beach pula mudah dijengah dari Pattaya Beach andai ikut jalan potong bersebelahan Sita Beach Resort. Rupanya belakang dapur utama Sita Beach Resort dah mengadap ke arah matahari terbenam. Ada lagi beberapa pantai kecil di pulau ini yang tak dipopularkan sesuai untuk berasmara berdua.

Secret Beach - disebalik rumah beteri/genset Sita Beach
Kembali pada laut lepas dah jelajah tempat tinggi di Koh Lipe. Aktiviti mandi pantai dan snorkeling jadi pilihan kami. Kalau di EBC oksigen kurang. Turun ke aras laut ni tak pula terasa mewah oksigen. Benamkan kepala dalam laut dan bernafas dengan corong (snorkel) juga tak mendatangkan rasa mewah dengan oksigen. Inilah keunikan aktiviti snorkeling. 

Beberapa tempat yang dituju untuk Island Hoping & Snorkeling. Pattaya Beach ke Ja Bang - snorkling arus deras ni. Kendian ke Koh Yang snorkeling di tepi pulau dan snorkeling di Ko Hin Ngam. Berada di Ko Hin Ngam tak sah andai tak ke tanjung batu hitam. Satu tempat yang unik, dipenuhi batuan hitam yang licin. Pulang ke Koh Lipe melalui Persisir Koh Rawi dan Persisir Koh Adang. Nak Snorkling di sini memang banyak lokasi, boleh muntah, muntah bagi ikan makan balik, kata botman kami.

Jernih air dan penuh ikan kalau dipanggil
Info: Kini telah ada masjid di Koh Lipe. Tidak berapa jauh dari simpang Walking Street ke Sunset Street. Imam Masjid, Abg Zakaria memaklumkan jemaah di sini tidak sampai 40 orang. Malah pembesar suara untuk azan telah dirosakkan. Money Changer juga ada menerima duit RM. Kedai makan 'orang kampung' juga menerima RM. harga kuih pulut nangka sepiring RM1 (memandangkan kami orang Malaysia). Boleh dibayar dalam Bath sebenarnya. Bahasa Melayu Kedah digunakan disini dikalangan warga asal bila berinteraksi dengan kami.

Dari Everest Region (Nepal) ke Pantai Koh Lipe, 2 pengalaman berbeza altitude di tahun 2013.

Tak bawa hammock kenalah pakai yang asli punya

Wednesday, 16 October 2013

Sebabak Doctor in Everest

Kisah sebabak drama semasa di Everest yang sempat dirakam dengan lensa apip. Kisah ni lansung tak dicatit dalam buku catitan apip sepanjang berada di EBC. Sebab tu kisah ni tak masuk dalam Travelog Everest Felda 2013.

flashBOOK Doctor in Everest




Wednesday, 9 October 2013

Karnival vs Festival 2013


Dua event besar hujung tahun 2013 dah mula jadi butir sembang dikalangan pengiat outdoor.
Satu RainForest Outdoor Festival (ROFEST) 2013 dan satu lagi Karnival Taman Cabaran Putrajaya (KTC Puj).

Kenapa dua event ni dapat (sedikit) perhatian gerbangGunung! …sebab ada yang masukkan hal ni semasa bersembang. Kedua-dua program ni cuba menjayakan program outdoor di hujung tahun 2013. Satu Festival dan satu lagi Karnival. Mungkin kebetulan.  ROFEST 2013 20-22 Disember, KTC Puj pula 27-29 Disember.



Maklumat ringkas yang diterima dari kedua pengerak program ini. Boleh dikatakan tiada pertindihan program. Kalau ada pun mungkin kebetulan. nak sertai mana satu ye?

ROFEST 2013 akan diadakan di Hutan Lipur Uu Bendul, N. Sembilan. Program dibawah Kelab Kembara Negara bertujuan mengumpul semua Aktivis Outdoor dan Adventure di Malaysia dengan pelbagai pengisian melibatkan gathering, fun dan sebagainya. Di Festival ni, akan terapkan pelbagai konsep santai seperti music, konservasi, fun game, jamboree, gathering dan sebagainya.

KTC Puj pula dijalankan badan swasta untuk menaik kembali Taman Cabaran Putrajaya. Beberapa kategori sukan extreme dan adventure akan diadakan semasa karnival. Booth yang berkaitan juga dijangka memriahkan lagi karnival.

Penglibatan kerajaan dalam kedua event ni! ROFEST mendapat kerjasama Kerajaan N. Sembilan, Jab. Pelancongan N9 serta Kem. Pelancongan Malaysia. Penglibatan KBS masih dalam perbincangan. Bagi Karnival TC Puj pula, premis milik kerajaan ini sudah tentu mendapat kebenaran kerajaan untuk melaksana program besar ini. Penglibatan pihak-pihak lain masih belum dapat dimaklumkan.

Kemuncak Festival (ROFEST 2013) adalah Anugerah Kembara. Ppiawai anugerah hanya mengikut perbincangan penganjur bersama beberapa badan antaranya
NAA, Kerajaan Negeri Sembilan, Jab. Pelancongan N. Sembilan dan Kem. Pelancongan Malaysia.

Harap persoalan elok tak daftar kelab ke anugerah ni. Secara peribadi teruskan sahaja asalkan HEP, IPT anda tidak menghalang penglibatan dalam Festival ni. Errr rasanya semua kelab/persatuan di IPT tak boleh berdaftar bawah ROY/ROS. Hanya daftar bawah HEP. 

Selamat berkarnival dan berfestival sebelum melangkah ke tahun 2014.


Tuesday, 1 October 2013

Berkenalan dengan Summit Boots


Kasut mendaki Gunung Everest macamana. nampak macam 'special'.
Mungkin ada yang sudah tahu, mungkin ada yang ingin tahu.



Bab kasut mendaki Everest ni tak pernah ada dalam posting 'kasut trekking
Juga tak diceritakan dalam posting 'kasut trekking ii'
Alkisah posting 'trekking di himalaya' dalam Travelog Everest Felda 2013 pun tak diceritakan hal kasut mendaki Everest.

Kasut / But mendaki di Everest disebut Summit Boots. Summit Boots mempunyai ciri-ciri Double Boots. Apa pula Double Boots ni. Mari kita kenal persamaan kedua jenis but ni dulu. Kedua-dua but ini, adalah kasut jenis boots. Bertapak keras dan cutting boots, full cut, melepasi buku lali. Kedua-dua digunakan untuk ice climbing, juga disebut Climbing Boots. 
Kiri: Summit Boots, Kanan: Climbing Boots/Double Boots
Kedua-dua boots ini dicipta dengan 2 lapis (boleh guna ke istilah lapis). Boots luar dan boots dalam (inner boots & outer boots). Ini umpama kasut yang disarungkan dalam kasut. Kalau pemakai pakai 2 lapis setokin. Jadilah kaki disarung dengan stokin, disarung lagi dengan stokin, dikenakan boots dalam dan disarungkan boots luar. Berapa cepat boleh pakai but begini. Apa cabaran nak pakai but ni di altitute tinggi. Boleh bikin mengah.
Jamling Bothe bermanja dengan Apip semasa memakai Climbing Boots
Bantuan cerun diguna untuk memudahkan memakai crampon pada boots
Batuan diguna untuk sokongan pemakaian crampon
Inner boot mempunyai shell yang lembut. Bersifat penebat. Biasanya berwarna perak. Ada yang jenis bertali, ada juga jenis berzip. Kasut ni mudah luka sebab shell dia lembut. Elakkan dari diguna untuk berjalan-jalan di kemsite. 
Inner Boot 
Outer boot yang membezakan Double Boot dengan Summit Boot. Kedua-dua boot ini mempunyai tapak jenis boot yang keras. Shell dari fabrik yang agak lasak. Summit Boot mempuyai ciri tambahan, Outer Shell dari bahagian atas buku lali terus ke pangkal lutut seperti gaiter. Double Boot tidak mempunyai ciri ini. Cutting Double Boot biasanya diatas dari paras buku lali.
Outer Boots & Inner Boots
Masa bila nak guna Double Boot dan masa bila pula kena guna Summit Boot. Pendakian ke Island Peak (Imje Tse) boleh menggunakan Doube Boot. Boot yang ditawarkan (sewa) di Chukung kebanyakan adalah jenis Double Boot. Pendakian ke Everest pula menggunakan Summit Boot.  Summit Boot biasa diguna pada ketinggian melebihi 7000m atau pada tempat salji yang lebih extreme.
Pemakaian Inner boots tanpa Outer Boots
Saiz Summit Boot mahupun Double Boot patut dipakai sesuai dengan keselesaan kaki. Statistik kami memakai boot ini satu unit lebih besar dari saiz kasut biasa yang sering dipakai. Ini bagi mereka yang berkaki normal. Bagi yang kaki jenis Greek boleh juga guna 2 unit saiz lebih besar. Ingat keselesaan perlu diutamakan.

Berat sebelah boot ini lebih kurang 1 kilogram. Tak termasuk berat crampon. Pendaki amat digalakkan membiasakan kaki dengan boot ini sebelum pendakian sebenar. Kawasan sekitar basecamp / kemsite sering digunakan untuk membiasakan diri.
Climbing Boots dibiasakan di kemsite / basecamp
Summit Boot dipakai hingga kembali ke basecamp
Di Malaysia, Summit Boot boleh didapati di Butik Lafuma, Bangsar (Millet) dan La Sportiva difahamkan ada dijual di salah satu butik outdoor di Petaling Jaya. Summit Boot Millet di Lafuma, model baru dengan triple boot. 2 Inner boot dan satu outer boot. 




Friday, 27 September 2013

TEF2013 :: Epilog


Alhamdulillah pengalaman sepanjang dalam Ekspedisi Everest Felda 2013 (TEF2013) dapat dikongsi di blog Gerbang Gunung untuk bacaan umum.

Inilah kisah kami, apa yang ada disekeliling kami, yang mampu dirakam dan dicatatkan. Foto yang mampu di 'shoot'. Mungkin banyak berkisar tentang apip lebih dekat. Inilah yang dapat diabadikan. 

Tujuan penulisan ini seperti dimaklumkan dalam prolog, untuk manfaat pendaki berikutnya khususnya rakyat Malaysia (sebab tu ditulis dalam Bahasa Malaysia). Penulisan ini sengaja dibuat megikut sesuatu hal, ada topik-topik. Alhamdulillah idea untuk mendapat topik sentiasa ada. Sebagaimana adanya subjek untuk difotokan.

Masa yang terluang digunakan untuk mencatat apa saja topik yang telah difikirkan. Sebahagian masa lagi digunakan untuk pergi outing dengan kamera. Tangan yang adakalanya kena pegang videocam terpaksa menghadkan shooting kamera. Dari sehari ke sehari topik yang ingin dikonsi makin bertambah. Ada masa sibuk, tak sempat mencatat, hanya topik ditulis supaya tak lupa apa yang ingin dikongsi. Alhamdulillah tidak tepu. Akal pun ligat berfikir. 

Mungkin ada lagi beberapa hal yang tak dicatat untuk dikongsi. Kekurangan dan kealpaan ini harap dimaafkan. Ada juga cuba mendapatkan perkongsian dari pendaki lain. Yang mungkin dapat menceritakan hal yang lain atau hal yang sama dari pandangan yang lain.

Pelawaan mendapatkan penulis tamu dikalangan kami, nampaknya tak berjaya. Mungkin juga tak disertai dengan imbuhan. Masing-masing mungkin punya alasan sendiri. Cukuplah rezeki yang diterima membawa apip dalam misi ini dibalas dengan menghasilkan sesuatu perkongsian. Bagi pendaki utama, sudah tentu akan diberi tempat menulis di buku kejayaan mereka.

Pengolahan yang boleh dikira belum mantap sepanjang TEF2013 ini. Harapnya mudah difahami. Diam tak diam 54 bab berjaya diutarakan. 27 darinya sekitar EBC.

Posting pertama yang diterbitkan pada Jun 2013 secara berkala hampir setiap hari kecuali hari minggu, minggu perayaan. Bulan Sept bulan terakhir TEF2013 ini.  Pageview meningkat berganda. Bulan April & Mei 2013, bulan tanpa posting terbaru hanya pageview 1197 dan 1080. Bulan Jun pageview meningkat ke 2666. Bulan Julai pageview 3781 seterusnya Ogos 1615 dan Sept sehingga saat posting ini ditulis 2013.


Terima kasih buat pengunjung, pembaca mahupun peminat pengikut setia TEF2013 ini. Terima kasih buat Isteri yang dicintai eryn; sahabat pendaki wira Everest, Ashraf Halim yang turut mengikuti TEF2013 ini. Pendaki Antarabangsa negara, Anak kelahiran Sabah, Doris. Sahabat-sahabat outdoor termasuk dari negara jiran Sahabat korporat dll yang tak disangka membaca cerita outdoor satu per satu. Lain-lain pembaca yang tidak menonjolkan diri. TERIMA KASIH semua. 


Thursday, 26 September 2013

TEF2013-54 :: Resepi Kejayaan




Kejayaan adalah ketetapan Illahi.

Kita sebagai manusia perlu berusaha dan setiap usaha mesti ada resepi. Ini resepi yang apip rasakan. Resepi asal kena tanya pada pengurus Ekspedisi, Qobin.

1. Pengurus yang berpengalaman - dalam menguruskan ekspedisi besar dan peringkat antarabangsa. Berjaya menguruskan dari mula mewujudkan program, mendapat dana, mendapat penyertaan hingga ke peringkat sambutan. Ada pengalaman dalam pendakian Everest menambah merit pengurus. 

2. Pemilihan jurulatih yang tepat. Ada pengalaman mendaki di Everest dan gunung bersalji. Berfikiran positif. Berjaya melatih dalam tempoh 6 bulan dengan latihan intensif. Tahun 2013, Actor Nepal, Arjun Khaki berjaya mendaki Everest hanya berlatih selama 5 bulan secara intensif. 

Am - mahir secara tektikal, jadual pendakian dari Lukla ke puncak Everest, penggunaan pakaian, kasut, tong gas oksigen, jadual summit attact.

Deeno - motivator dalam endurance, cekap melihat kelebihan dan kekurangan seseorang pendaki dan idea untuk mengatasinya. 

3. Pemilihan yang tepat - kaedah pemilihan bermula dari Ujian Kecergasan Kebangsaan, Ujian Pesonaliti, diikuti ujian endurance dan sikap pendaki. Pemilihan pendaki sokongan jemputan berdasarkan personality & merit. Pemilihan Ketua Perubatan yang dedikasi dan berpengetahuan dalam Mountain Medicine.

4. Penajaan & sumber kewangan yang  dicukupkan. Terima kasih penaja dan KE7B yang berusaha mendapatkan dana menjayakan ekspedisi ini. Cabaran dana termasuk semasa ekspedisi sedang berjalan dapat diatasi dan diuruskan dengan jayanya.

5. Pengisian yang baik dari pelbagai pihak, Dr Anuar Suun dengan ceramah kesihatan di Everest. Qobin & Am yang berkongsi pengalaman pendakian Everest.

6. Hubungan yang baik dengan mentor Everest seperti En. Fauzan dan Datuk Khalid Yunos yang turut menyuntik semangat serta tip-tip kejayaan.

7. Suntikan semangat dari Kerajaan Malaysia dan rakyat jelata. Tak lupa ahli keluarga terdekat.

8. Pemilihan operator yang baik - Ever Quest walau tidak mempunyai rekod operator Everest sebelum ini. Ever Quest berjaya mendapatkan sherpa-sherpa yang baik seperti Sir Lakpa - jurulatih Mountaineering dan sherpa-sherpa lain yang bukan bekerja dibawah Ever Quest. Ever Quest turut berjaya menyediakan fasiliti yang mantap, makanan yang memenuhi keperluan pendaki Everest Felda 2013.


9. Doa-doa yang berterusan, pimpinan dari saudara Ramli sebagai ketua biro Kerohanian dalam misi ini. Doa-doa dari rakyat Malaysia dimana saja.

10. Team work yang baik dalam mengurangkan beban pendaki utama di base camp. team work sesamea pendaki utama semasa di camp1, camp2, camp3 dan camp4.

11. Ketabahan pendaki sendiri - terhasil dari pemilihan pendaki dan latihan intensif.

Inilah antara resepi kejayaan dari pemerhatian apip. Nombor tidak menjadi turutan. 




Tuesday, 24 September 2013

TEF2013-52 :: Melangkah Pulang


Langkah pulang kami pasukan Everest Felda 2013 meninggalkan Khatmandu. Seawal pagi kami dah check out Hotel Royal Penguin tempat kami menginap. Langkah pulang kami turut diraikan oleh beberapa pihak.

Pihak Hotel, EverQuest dan Nepal Tourism hadir mengalungkan kami selendang sutera dan mengucapkan selamat jalan. Kemesraan memang dirasai dan sedikit rasa terharu meninggalkan Nepal.

Di Nepal Airport, kami turut disambut dari Penerbangan Malaysia, MAS. Satu laluan khas dan layanan khas turut diberi untuk pasukan kami. Berita kepulangan wira Everest turut dirai rakyat Malaysia yang ada di Airport untuk penerbangan yang sama.

Bergambar bersama pengurusan MAS di Nepal

Dalam Flight, pengumumam khas meraikan kami disambut dengan tepuk-tangan dari penumpang-penumpang asing.
Rakan-rakan OGKL yang dirai dan merai
#Tak sabar nak sampai ke tanahair bertemu isteri dan anak-anak, kaum keluarga dan sahabat-handai.

Friday, 13 September 2013

TEF2013-51 :: Sampah, Selut, Salak


Misi berjalan-jalan sekitar Khatmandu tak disentuh tentang apa yang apip perhatikan dipersekitaran. Posting kali ni nak cerita pengalaman berjalan di Khatmandu, diluar Thamel Road. Wajah sebenar Khatmandu. Pengalaman sebagai traveler.

Sampah, Selut dan Salakan Anjing, tiga perkataan dari huruf S yang dapat menggambarkan wajah sebenar Khatmandu sepanjang penjelajahan apip.

Sampah bukanlah perkara yang cukup sukar ditemui di sekitar Khatmandu. Pekedai yang tak ada sivik mencampak sampah diseberang jalan (nak masukkan ke dalam longkang) walaupun masa tu apip tengah lalu. Nasib baik tak terkena lemparan bungkusan sampah. 

Sungai-sungai di Khatmandu memang meriah dengan sampah, Kaki lima dan longgokan sampah bukan sesuatu yang aneh. Apa pun sampah tetap diurus, cuma mungkin kurang efisyen. Waktu malam traktor mahupun basikal roda tiga akan mengutip sampah. Pencari sampah di dalam sungai juga ada. Mana tahu ada sesuatu yang boleh ditukar dengan duit.
Tebing sungai penuh dengan longgokan sampah
Selut, kalau dalam posting awal apip ceritakan Khatmandu berdebu, bila hujan, jalan-jalan jadi berselut. Bukan semua jalan berturap sepenuhnya seperti di Thamel Road. Ada jalan yang bercampur batu kerikil dan tanah. Selut adakalanya agak tebal terutama jalan di pinggir bandar.

Salakan anjing, anjing menjadi haiwan belaan yang agak biasa di Khatmandu. Anjing-anjing juga agak bebas dijalanan. Walau ada rasa takut pada anjing, buat-buat tak takut. salakan anjing memang tak lekang. Lebih takut masa lalu di kawasan blackout pulang dari masjid. kena pula ada salakan anjing. Tawakal pada Allah.
Bazaar Saree dan Kurta tempat masyarakat tempatan shopping
mainan ala-ala dam mainan di kaki lima
Penjual sayur ditepi jalan 
kekacang yang nampak enak
#Demi menjada keselamatan diri berjalan seorang diri, apip kenakan pakaian yang tak menampakkan seperti pelancong, kamera disimpan dalam beg. Tak banyak perkara dapat dirakam dengan kamera, seperti industri pembuatan kain sulam dikalangan kanak-kanak bawah umur. 


Thursday, 12 September 2013

TEF2013-50 :: Masjid Di Khatmandhu


Misi mencari Masjid di Khatmandu termasuk dalam misi berkelana. Lawatan ke kuil-kuil sekadar untuk mengisi kekosongan masa, lawatan ke masjid untuk pengisian kerohanian. 

Bersumberkan informasi dalam peta yang ada tulis Muslim religion place. Apip cuba tuju ke tempat yang dimaksudkan. Kewujudan Masjid tidak diketahui masyarakat Hindu dan Buddha. Agak sukar nak dapatkan tempat yang tepat untuk ke Masjid. 

Dari Thamel berjalan kaki hingga ke Swayambhu. Sambil berjalan sambil perhatikan sekeliling. Bila terjumpa anak kecil dengan berkopiah rasa yakin dah semakin menebal untuk jumpa masjid. Arah yang ditunjuk diikut, dah semakin hampir kabarnya.

Sekali lagi hilang pedoman bila tiba dipersimpangan jalan, dah lebih sebatu berjalan dari tempat berjumpa anak kecil tadi. Udahlah asik nak bercakap Nepal dengan apip. Al-maklumlah muka rakyat Malaysia iras-iras masyarakat setempat.

Kali ni jumpa lagi anak kecil, berjubah dan berkopiah. kabarnya apip dah terlepas masjid. Hairan. Kena patah balik. Kali ni perlu perhatikan betul-betul. Entah macamana boleh terlepas pandang.  Sebatu lagi kena patah balik. 

Alhamdulillah akhirnya masjid yang dicari dapat ditemui. Patutlah terlepas pandang, rupanya leka memerhatikan pelancong yang naik ke Swayambhu Tample ikut pintu timur yang bertentangan dengan masjid. 
Inilah komplek masjid yang agak terlindung dengan Buddha Flag
Pintu masuk ke Swayambhu Tample bertentamgan dengan Masjid 
Masjid dengan reka bentuk seperti asrama tanpa kubah agak menyukarkan pengecaman hanya dengan seimbas pandang. Masjid ni masih dalam proses binaan. Bantuan masih diperlukan. Buat mereka yang ingin menyumbang silalah.

Masjid yang dilengkapi bilik asrama, kelas, dewan makan, dewan solat ini agak daif. Sumber air masih menggunakan air perigi. Alhamdulillah kehadiran apip hampir waktu Maghrib disambut ramah kariah yang ada disini. Imam dan bilal serta hampir semua jemaah yang ada tidak boleh berbahasa Inggeris. 

Air perigi ditarik dengan baldi untuk apip berwudhuk. Seterusnya apip dibawa ke ruang solat. Kami bersolat maghrib bersama. Selesai maghrib apip mohon pulang. Takut lewat pulang ke hotel kawan-kawan risau pula. Jemaah yang majoriti anak-anak yang belajar mengaji disini berebut bersalaman dengan apip. 
Bersama Imam masjid dan sebahagian anak-anak yang belajar disini.
Subhanallah, insan kerdil ini dilayan seperti orang hebat. Semoga ukhwah kta sesama umat Islam tetap utuh walau berbeza bahasa, budaya dan bangsa. Muhammad Firdaus yang agak boleh berbahasa Inggeris menjadi juru bahasa apip disini.

Misi mencari masjid akhirnya berjaya dan kini misi pulang diwaktu malam ke Thamel Road.


Wednesday, 11 September 2013

TEF2013-49 :: Lawatan Tempat Pelancongan


Rum Doodle Bar - menawarkan minuman percuma
buat semua pendaki Everest
Kembali berada di Khatmandu kali sementara menanti hari penerbangan pulang. Kali ini kami tinggal di salah satu hotel di Thamel Road. Aktiviti menziarah kedai-kedai berjalan kembali. Ada yang bertujuan membeli, ada sekadar untuk berborak-borak dengan pekedai. Window shopping memang tak akan sudah.

Beberpa hari di Khatmandu rasa rugi andai tak melawat ke mana-mana dan 5 hari pun macam tak jemu kalau berjalan di Thamel Road. 3-4 kali masuk kedai yang sama pun ada. 

Satu hari apip dan beberapa orang pendaki bercadang ke tempat pelancongan yang agak menarik dan tidak berapa jauh dari Thamel Road. Rancang asalnya nak ke Monkey Tample tapi rupanya agak jauh untuk berjalan kaki. Destinasi pertama yang kami sampai, Hanuman-dhoka Durbar Square. Kira-kira 15 minit berjalan kaki dari hotel kami.
Gaya depan Hamunam Durbar
Binaan yang seakan candi-candi di Indonesia
Hanuman Durbar adalah kelompok binaan lama dibina sejak kurun ke-12 terdiri dari beberapa kuil Hindu dan Istana lama yang kini dijadikan muzium. Durbar ini turut dilabel sebagai World Heritage Site dan pelancong asing dikenakan bayaran Rs750.00. Terdapat beberapa binaan yang berbeza mengikut zaman dibina. 

Dataran Hanuman yang ada beratus burung merpati antara tarikan disini. Keunikan binaan-binaan lama sememangnya menjadikan tempat ini daya tarikan pelancong luar. Pelancong tempatan pula sibuk dengan urusan kerohanian.
Alang-alang dah sampai kami masuk juga ke muzium. Peninggalan barang-barang diraja Nepal dipamerkan. Seperti biasa foto tidak dibenarkan dalam muzium. Petugas-petugas muzium semuanya tidak beruniform. AWAS.
Separuh hari dah tamat lawatan di sini. Masa lapang yang ada di Khatmandu apip teruskan lagi ke tempat lain. Kali ini terpaksa bergerak seorang diri bila tiada lagi yang sejiwa. Ramai yang lebih suka bersiar di Thamel Road. Ada yang suka melawat ke saloon, facial, massage center dan tak kurang juga yang layan internet di hotel.
Berhias di Saloon
Belaian rambut
Sebahagian lagi tangga untuk sampai ke Monkey Tample
Monkey Tample - Kuil yang mengalami pertembungan dua agama, Buddha & Hindu. Akhirnya apip sampai ke sini setelah lebih kurang 5 batu berjalan kaki seorang diri.Misi biar sakit dikaki dari sakit di hati mendorong apip terus berjalan. Seorang pun seoranglah. Rupanya tiada yang berjiwa traveler dalam kelompok kami, semua berjiwa tourism

Monkey Tample agak besar dan berada diatas bukit. Hutan di lereng bukit menjadi habitat monyet. Tak pasti berapa ratus anak tangga perlu didaki untuk sampai ke kuil diatas. Kuil disini nampaknya penuh dengan item Buddha tapi masyarakat Hindu turut bersembahyang disini. 
Kelibat monyet di Monkey Tample
#AWAS anda mungkin diganggu oleh monyet-monyet yang agak agresif disini.

Menariknya di atas bukit ni, seluruh Lembah Khatmandu dapat dilihat. Ada view point siap dengan plat informasi beberapa landmark Khatmandhu. Susah pula nak bergambar seorang diri. Pasangan merendek juga turut banyak datang ke sini diwaktu petang. Kedai-kedai survenir turut ada disekitar kuil. Lewat petang baru tutup kedai.

Memandangkan kuil ni kuil Buddha, masyarakat Sherpa mudah ditemui dikaki bukit ini samada berjogging, bersiar keliling bukit dan disekitar kedai-kedai. 


Antara stupa yang ada di Monkey Tample


Tuesday, 10 September 2013

TEF2013-48 :: Keraian Di Kathmandu


Travelog Everest Felda 2013 akan diteruskan sehingga misi ini tamat. Posting-posting fasa akhir ini mungkin bukan lagi hal di Everest Base Camp, hal di Himalaya mahupun hal yang berkisar dengan pendakian. Inilah apa yang kami lalui kkususnya apip alami sebelum misi pulang ke tanahair.

Berita kejayaan Pasukan Everest Felda 2013 dah tersebar di tanahair. Peranan media yang meletakkan berita ini di ruangan utama memudahkan kami mendapat perhatian. Di Kathmandu kami mendapat jemputan dari Pejabat Kedutaan Malaysia di Nepal. 

Sebaik sahaja tiba di Kathmandu, kami bergegas pula ke Pejabat Kedutaan untuk sambutan di sana. En Fadli Adilah, Counselor bersama kakitangan Pejabat Kedutaan meraikan kami. Masakan Malaysia menjadi menu hidangan. Apa lagi masing-masing bedal.
Bergambar di Kedutaan Malaysia, Nepal
Malamnya kami set satu tempat untuk saling meraikan antara Pasukan Everest Felda 2013 dengan Pasukan Putrajaya yang baru berada di Kathmandu. PizzaHut berdekatan Thamel menjadi lokasi sambutan kami. Apip mohon ruang untuk 40 orang di reserve jam 8 malam. Kami dirai dan mereka turut dirai untuk permulaan ekspedisi Everest Base Camp. En Fauzan, mentor Everest climbing kami turut ada bersama.
Kek sambutan dari Hotel Royal Penguin, Thamel, Nepal
Hampir lewat malam baru kami pulang ke hotel kami dan dirai pula oleh hotel. Kek keraian dibuat khas untuk kejayaan kami. Ketua Pendaki, Anis memotong kek sambil lagu selamat buat kami dinyanyi beramai-ramai. 
Turut diraikan anak-anak Johor Darul Ta'zim yang ditemui di Nepal
Hari berikutnya, jalan-jalan kami sekitar Kathmandu, bila terserempak dengan orang Malaysia, sekali lagi kami dihujani ucapan tahniah. Bergambar. Nampak dunia baru buat wira-wira Everest negara. Kemana pergi, ada yang ingin bergambar bersama.


Monday, 9 September 2013

TEF2013-47 :: Lambaian Lukla dari Cinox

Hari berikutnya kami merancang meninggalkan Lukla ke Khatmandu menggunakan helikopter Cinox. Helikopter yang berkapasiti 24 penumpang. Andai kami beli tiket penerbangan Aircraft besar kemungkinan queue kami dalam beberapa hari lagi. Sedangkan mereka yang telah membeli tiket  pun masih menanti-nanti penerbangan yang dihadkan penerbangan atas faktor cuaca. 

Agen yang dikenalpasti cuba dapatkan kami khidmat sewa cinox. Khidmat cinox ditawarkan oleh syarikat Shree Airlines. Sama seperti helikopter lain, base helikopter ini di Khatmandu. Seawal pagi kami dah menanti di helipad Airport Lukla. Ada beberapa kumpulan lain turut menanti. Tak kurang juga bagasi-bagasi entah dari kumpulan mana dah berada di helipad.

Ingatkan urusan lancar rupanya ada juga kerenah. Ada juga pasukan lain yang turut berebut mendapatkan helikopter ini. Ada pula yang berurusan dengan agen untuk bagasi mereka setelah kami dapat mengesahkan trip kami yang pertama. 
Simen di bawa dari Khatmandu ke Lukla
Hal ini serba sedikit menaikkan kemarahan kami sebagai penyewa cinox dan paymaster. Setiap barang yang masuk perlu berurusan dengan paymaster bukan dengan agen sebab kami dah sewa satu helikopter termasuk ruang kargo.
Beginilah suasana kami dalam Cinox
Bukan semua barang muat diruang kargo rupanya. Laluan tengah diantara kerusi terpaksa diletak beberapa kargo. Ada yang terpaksa meriba kotak-kotak dan beg. Dibahagian ekor (pintu ekor) tidak diletak barang rupanya. 
Satu - dua kargo ditambah di pintu ekor helikopter tanpa bayaran ke paymaster.
Akhirnya berjaya juga kami memenuhkan helikopter ini. Apip duduk bersebelahan Aziq di belakang sekali. Memandangkan kerusi kami basah. Kami bertinggung sepanjang penerbangan. Bunyi bising kipas dan getaran skrew adakalanya menakutkan. 

Seat belakang sekali Cinox
Alhamdulillah sekali lagi penerbangan kami selamat mendarat di Khatmandu Airport.


Tepi tingkap dan tepi pintu kecemasan dalam Cinox
Bergambar sebelum berlepas dari Lukla ke Khatmandu