Fotobook

Foto mendaki gunung tertinggi di Australia

Tuesday, 6 May 2014

Sub Hobi kumpul patch


Mendaki gunung boleh dikatakan suatu hobi (walau lebih pada gaya hidup). Sedar tak sedar rupanya ada sub hobi kumpul patch (lencana kain). Apa tidaknya, selain cenderamata t-shirt bagi setiap gunung atau taman negara ada juga patch dijual sebagai cenderamata. 

Koleksi yang dikumpul kembali
Patch ni bukan benda baru dalam alam gunung. Baik dalam negara mahupun luar negara. Walau tak semua tempat ada jual cenderamata patch. Bila dikumpul boleh penuh baju nak ditampal. Tak muat pula andai ditampal ditopi. Berjahit-jahit pula beg / haversack dengan patch.

Foto Hiasan
Best ke ada patch ni. Mulanya sebagai cenderamata pernah ke tempat tersebut. Bangga juga pakai baju / beg / haversack yang ada patch tertentu. Akhir sekali jadi satu hobi sampingan selain mendaki gunung.

Cerita sedikit koleksi apip yang masih wujud. Dulu mula-mula lekat patch di jaket & pouch bag. Kendian tukar pouch bag, lekangkan, simpan. Nak lekad di jaket atau haversack mahupun pouch bag baru nampak tak berapa sesuai. Sayang jaket performance & haversack performance tertebuk dengan jarum-jarum. Nak tak nak, SIMPAN saja.

Jumpa cenderamata, beli, simpan. Begitulah aturannya. Bila dikumpul-kumpul dah boleh lekat kat satu papan patch. Baru sedar ada yang terhilang. Gunung Ledang & Stong State Park. 

Apa yang istimewa dalam banyak-banyak patch ni! 
Rata-rata patch dibuat dari kain yang agak tebal dan ditekad dengan benang pelbagai warna. Satu dari koleksi apip patch dibuat dari kain nipis dan bukan ditekad tapi disulam. Nampak lebih kemas dan terperinci.
Patch yang disulam
Patch paling banyak - Gunung Semeru. Tak berapa pasti kenapa. Ada juga patch untuk acara atau kempen  'Save Our Forest'

Ada lagi tak pengumpul-pengumpul patch secara senyap ni? JOM hobi ni. Dah bersara dari mendaki pun hobi ni masih boleh diteruskan.