Fotobook

Foto mendaki gunung tertinggi di Australia

Tuesday, 4 August 2015

5 pemandangan menarik di Taman Negara Bako dalam Filem Nota



Filem Nota (2015), lakonan utama Maya Karin di lokasi utama Taman Negara Bako, Sarawak. 5 pemandangan menarik yang dipaparkan dalam Nota boleh mencuri perhatian peminat dan pencinta keindahan alam. Pilihan Taman Negara Bako yang agak lain dari kebanyakan filem Melayu mahupun drama Melayu. Keindahan sememangnya ditonjolkan dengan teknik-teknik perfileman yang menarik.

Bagi yang belum tahu tentang Taman Negara Bako boleh rujuk edisi gerbangGunung di posting Taman Negara Bako.

1. Sea Stack - tempat wajib nak buktikan Taman Negara Bako, yang ni macam biasa orang tengokkan.
Sea Stack - land mark Taman Negara Bako
2. Pemandangan dari atas puncak Batu Besar, Pantai Pandan. Kena masuk dalam senarai untuk dijejaki ni.



3. Kilauan keemasan laut dan langit dengan subjek utama Gunung Santubong. Kenalah bermalam di Taman Negara Bako, baru ada pemandangan senja. Pemandangan romantik matahari terbenam. Visual ni boleh dirakam di Taman Negara Bako.

Gunung Santubong dilihat dari Taman Negara Bako


4. Kehijauan hutan yang bukanlah semak belukar seperti kebanyakan filem/drama melayu.



5. Yang ini juga satu ciptaan yang indah untuk ditonton dari filem Nota. (sebenarnya nak jadikan lima)




Untuk trailer lihat:


-apip embi-

#nota

Monday, 3 August 2015

Bila Orang Gunung Tak mendaki Gunung: Sarawak Long Boat

Siri Orang Gunung Tak mendaki Gunung 02: Sarawak Long Boat

Bila orang gunung tak mendaki gunung, jadilah aktiviti-aktiviti outdoor yang lebih santai atau kurang adventure. Bukan tak adventure ya. Kali ini al-kisah pengalaman ke mudik ke huhu dengan Sarawak Long Boat

Rakyat Malaysia mungkin biasa tengok dokumentari menyusur sungai di Sarawak dengan bot panjang. Iklan Pelancongan Sarawak pun ada tunjuk. Nampak menarik. Cuba rasa, seronak tak, mencabar tak.

Sebelum melawat rumah pangjang di Sarawak, nak ke pedalaman atau kawasan hulu mesti guna bot.

Rumah Panjang Alo, Ngemanh Ili sejam mudik ke hulu dari jeti Lubuk Subong, Lubuk Antu, Sarawak. Perjalanan dari Kuching ke Lubuk Antu dengan memandu kereta sekitar enam jam. Kereta boleh ditinggalkan di jeti atau berdekatan jeti.
Suzanna (berbaju oren) sudah menanti anak-anak kami
Perasaan macam-macam timbul sebelum merasa pengalaman ni, Selamat ke. Kanak-kanak enjoy ke tidak. Dalam ke sungai ni, rupa-rupanya adalah lebih kurang dalam dada. ada tempat cetek hingga paras betis dan bot terpaksa dikayuh dengan galah, enjin bot kena dinaikkan.


Masih di jeti
Bot satu dah bergerak


Tengok jambatan gantung tu
Satu lagi bot rombongan kami

Kayuh dengan galah

Tolak dengan galah
Pengalaman dengan menaiki bot, kena pula dah masuk senja. Cahaya samar-samar. Alhamdulillah semua dipelihara Illahi.


Pengalaman semasa pulang

Masih enjoy

Enjoy Sarawak Long Boat with nature
enjoy video yang tak seberapa ni.