Fotobook

Foto mendaki gunung tertinggi di Australia

Thursday, 29 November 2012

review Produk : Kasut Salomon X-Tracks Mid GTX


review Produk : Kasut Salomon X-Tracks Mid GTX



Ni kasut terbaru pilihan Apip sementelaah dah tak ada kasut untuk trip seterusnya, Climb Mt Kosciouszko. Bila dah tak ada kasut langsung, baik trail running mahupun alpine boot. Pilihan sudah tentu alpine boot yang lebih selesa di trip Kosciouszko.

Harga Letak sebelum diskaun
Percaya hanya RM400 lebih dah boleh dapat kasut yang diedarkan oleh World of Sport (WoS). 20% diskaun barangan WoS walau dijual di premis Parkson. Ditolak pula pemberian voucher Pakson dengan pembelian ini, dapat voucher bernilai RM30. Boleh dikatakan harga kasut ini cuma RM490. 

Wajarkah beli kasut Salomon yang dikatakan 'ori tapi belakang pintu' dengan harga yang sama? Lebih wajar tawar harga lebih rendah dari harga RM490 untuk belian yang berbaloi.

Ulas sikit tentang kasut ni.
Salomon jadi pilihan sebab Apip suka teknologi tali & teknik jerut yang memudahkan proses memakai. Membasuh pun senang diuruskan. 'Mid' atau 'medium cutting boots' pilihan Apip untuk menutup buku lali supaya buku lali terlindung dan lebih selamat.

Trail Mt Kosciousko sejauh 13.6KM ditambah 2KM lagi dari Snowgun Chairlift. Mula dengan trail bertanah beralih ke pelantar besi, padang rumput seterusnya salji. Memandangkan pendakian ikut pelantar adalah santai. Apip ikut laluan lama pintas ke puncak. perlu mendaki bukit bersalji dengan kecerunan 80 darjah. 

Tanpa memakai crampon, hujung kasut yang lebih keras dengan mudah membantu bikin tail ke puncak. Ciri Gore-tek (GTX) mengelakkan kasut dari basah walau dalam jangka masa yang lebih lama. 

Mendaki begini memang lebih penat, terasa otot kaki bekerja keras dan keluar dari zon santai. Harap sedikit sebanyak menjadi latihan persediaan ke Everest minggu ni. 

Lihat ada tambahan fabrik menyambung lidah kasut dengan kasut.
Trail ujian ke-2 kasut ni di Blue Mountain, Prince Henry Walkway, trail ala-ala G. Kinabalu (antara Timpohon ke Laban Rata). Takungan air di trail memang tak mengusarkan lansung, ciri kalis air (selagi tak melebihi lidah atas kasut). Ini melancarkan pergerakan tanpa perlu terjengket atau mengelak takungan air. Langkah lebih bergaya jadinya.

Selamat membeli.

# Kasut trail running juga boleh digunakan untuk pendakian Mt Kosciouzko diwaktu ini. 

Tuesday, 27 November 2012

Patagonia Shipment to Malaysia

Buat mereka yang ingin membeli secara online, kini jenama Patagonia melalui official wabsite telah memnyediakan khidmat shipment ke negara kita, Malaysia. 


Maklumat lanjut sila kunjungi laman 


Monday, 26 November 2012

Jenama COHIKE


Satu jenama outdoor dari Republic of China. Jenama ini mungkin tidak popular sebaris dengan jenama outdoor yang 'international'.  Laman rasmi cohike www.cohike.com.cn tidak menggunakan bahasa International lain selain bahasa Cina sendiri.


Abot Shop sebagai pengedar rasmi jenama ini di Malaysia ( & Asia Tenggara) telah membawa masuk beberapa item jenama cohike.

Apip yang dipilih untuk Cohike product review telah diberi 2 item untuk test product & review. Trail pants & baju base layer.

Sebelum review. Jom kenal sikit jenama cohike ni.
Bagus ke jenama dari China ni sebab tak mask dal am line-up product international pun? mungkin ini yang bermain di kepala penggiat outdoor lain.

Pernahkan anda melihat ahli sukan negara China menggunakan produk sukan yang dilabel international. Pasukan Sukan badminton negara China menggunakan jenama mereka sendiri. Begitu juga dengan mountaineering. Malah pendaki negara China ke Everest juga menggunakan jenema mereka sendiri. 

Negara China sebagai pengilang jenama-jenama International turut mengeluarkan jenama mereka sendiri. Kita di Malaysia aja yang kurang tahu hal jenama-jenama negara tesebut.

Kali ke-2 di Bkt Resam Ambat
Test Gear.

Pendakian di G. Hitam, Hulu Langat dari Hutan Lipur Sg. Leweng ke Genting Peres jadi tempat ujian pertama. Kebetulan inilah program yang terdekat setelah terima produk Cohike pertama dari About Shop.

Ekspedisi ini yang juga program latihan pendaki Ke7B Everest Felda. Satu endurance test bagi bagi pendaki-pendaki Ke7B Everest Felda sebelum saringan selanjutnya. Hari pertama pendakian bermula dari jam 10:45 dan berhenti jam 1pagi. Hari ke-2 pendakian bermula jam 7:30 pagi dan tamat 5 pagi keesokannya. Cabaran trek yang bersemak, perlu menebas, melintasi gua, tanpa nasi, rehat yang minimal. 

Apip pakai cohike trail pants & cohike base layer tanpa ganti dari hari pertama hingga tamat. malah tidur malam pun masih berbaju & seluar cohike. On-trail hiking ke off-trail hiking, ada masa mengepalai menebas, recce sampai cari laluan pintas dalam gua ala-ala 127hour. Boleh kata trip hardcore.

Seluar cohike yang dilabel all weather berkain nipis amat cepat kering. Potongan 'carrot' dengan ukur lilit kecil di pergelangan kaki nampak hampir seluar tight yang loose. Dari segi lasak seluar ni tidak tahan kena rentapan duri, kurang lasak untuk trail hardcore tapi tidak mungkin memberi sebarang masalah untuk trail biasa gunung-gunung negara kita.

Baju cohike, saiz yang diberi agak besar dari saiz badan, Lebih menarik dipakai gaya body fit. Base layer ini agak tebal dan sesuai untuk suasana sejuk atau berangin. Kena dengan tag Omni Warm - low temperture Thermal technology. Penggunaan dimusim hujan mungkin tak mendatangkan kepanasan melampau, boleh juga digunapakai semasa malam di campsite.

Dapat disimpulkan disini, kedua-dua item ini boleh digunapakai di negara kita untuk aktiviti mendaki.

Terima kasih: About Shop yang menaja kedua item ini.

Bergambar beramai di Bkt Resam Ambat



Wednesday, 14 November 2012

2M1L di media

Alhamdulillah sekali lagi kisah Ekspedisi 2M1L keluar di media. Satu ekspedisi 3 gunung ( Merapi - Merbabu - Lawu ) yang dilaksanakan bermula dari pendakian G. Lawu kemudian ke G. Merbabu dan akhir sekali di G. Merapi. 

3 gunung 3 kisah dan setiap kisah telah diterbitkan di media Utusan Malaysia hasil nukilan wartawan Rohana Man. 



Thursday, 8 November 2012

Outdoor Talk - SRS Malaysia Raya

7 Nov 2012 - Sessi Temubual bersama Apip Embi - pesonaliti gunung. Jemputan dari Sdr Azhaar untuk duduk bersama Pasukan SRS Kg. Malaysia Raya, Sg. Besi, Kuala Lumpur. Selalu night talk / chit-chat sesama ahli Kelab OGKL, kali ni bersama peminat & pengiat rekreasi luar yang lain. 

























Program yang diadakan di markas SRS Kg. Malaysia Raya sendiri, iaitu di Pos 1 bermula jam 10 malam. 1 jam masa yang diberi macam tak cukup saja, bukan saja dari Apip sendiri, malah dari rakan-rakan SRS Kg Malaysia Raya juga. 



Suasana santai dijamu pula dengan sate menambahkan lagi rencah bual bicara malam tersebut. Topik bicara sudah semestinya hal gunung, pakaian, persiapan diri, pengalaman dan tak lupa sedikit panduan & nasihat dapat dikongsi bersama.

Progam yang turut mendapat tajaan voucher dari Lafuma Malaysia telah diserahkan ke SRS Kg. Malaysia Raya untuk memeriahkan lagi bual bicara ini. 
Voucher Lafuma dari YellowStone Sdn Bhd



Cendarahati disampaikan oleh En Hashim En Zainudin selaku Pengerusi

'buf'/headwear RaidLight ditaja oleh YellowStone Sdn Bhd
Semoga perkongsian ini dapat manfaat bersama.

Tuesday, 6 November 2012

Kasut Trekking


Kasut Trekking

Persoalan tentang kasut trekking ni selalu ditanya. Baik pertanyaan tentang jenama, kesesuaian, ketahanan, ori atau tak ori, murah atau mahal, dan beberapa soalan-soalan berkaitan kasut trekking.

Sebelum bercerita panjang dan berceloteh, elok juga serba sedikit Apip cerita latar belakang Apip dengan pengalaman menggunakan pelbagai jenis kasut sepanjang trekking lebih dari 15 tahun samada untuk kasut untuk cuba-cuba, kasut pakai muat, kasut yang diberi untuk 'pandu-uji'. langkah-uji dan kasut 'sample'. Antara jenama yang dipakai, Adidas AdiStar, Lafuma Skyrace OT, Lafuma Skyrace, Lafuma MXLight II OT, Nike ACG, Timberland Aqua, Salomon RaidRace, Garmont GTX, sandal Teva. 

Pengalaman merasai sendiri pelbagai jenis kasut, dari Midcut Boots Full leather, Army Boots, kasut Adidas pasar malam, selipar Tong Fong, selipar Asadi lightweight, selipar jepun, kasut trail running,  hiking boots. Pelbagai jenis kasut dah dipakai, samada beli di pasar malam, beli barangan sampel, beli barangan jualan penghabisan stok, beli di butik dan tak kurang yang ditaja.

Pengamatan peribadi tentang kasut, perbandingan antara kasut juga tak dapat lari dibandingkan trekking dengan berselipar jepun, seingat Apip semenjak kecil jungle trekking dari Persiaran Quarter di kaki Bukit Tunku ke Madrasah di Jalan Sultan Salahudin, Kuala Lumpur.

Pengalaman menjadi jurujual barangan outdoor termasuk kasut juga menambahkan lagi pemahaman Apip dalam penggunaan kasut. Mengiring ahli keluarga dan sahabat-sahabat membeli kasut juga menambah merit dalam pengetahuan kasut. Satu lagi hobi kini, pergi kedai kasut dan cuba semua jenis kasut. hahaha.

Soalan: Nak cari kasut, kasut apa yang sesuai?
Persoalan: Sesuai untuk apa? Jungle Trail atau Alpine Trail, Nak guna kemana sebenarnya?
Komentar
Kasut yang nak diguna untuk masuk ke hutan hujan Khatulistiwa, hutan belantara negara kita, banyak redah sungai, laluan berselut, laluan berbatu, laluan bertanah elok guna kasut jenis Multi-trail / All-trail / Trail running.
Kasut yang nak guna untuk Gunung berbatu seperti G. Kinabalu boleh guna jenis boots juga tergolong dalam hiking boots. Kasut jenis begini bleh juga digunakan untuk gunung berapi/volkano.

Apa itu kasut trail running. Pergi ke kedai kasut ada barman kasut trail running, Jogging, basketball, Tennis dan lain-lain. Cuba perhatikan tapak kasut. Semua ada persamaan dalam kategori masing-masing. Trail Running sejenis kasut sukan yang bertapak lebih tebal berbanding kasut jogging. Ini ciri utama kasut trail running. Dah kenal jenis kasut ini, anda boleh pilih apa-apa jenama yang anda suka mahupun yang tidak berjenama.

Kasut boots pula dicipta lebih keras, lebih kukuh, bukan untuk berlari laju, bukan untuk semua jenis trail. Elok diguna untuk trail yang kering dan tidak meredah sungai. Elakkan dari melihat Renjer Hutan atau Askar yang ada kasut khusus (tapi masih tidak dicipta untuk mendaki gunung).


Hiking Boots


Kenal teknologi kasut. bank kasut trail running mahupun hiking boots. Ada yang dilabelkan 'gore-tek' ada yang tidal. Kini satu lagi pesaing 'gore-tek' adalah out-dry. Apa itu gore-tek/out-dry. rujuk web http://www.gore-tex.com/ dan http://www.outdry.com/ENG_home.html untuk ketahui lebih terperinci.

Gore-tek & Out-dry membekalkan fabrik berteknologi yang berciri 'breathable' (bernafas) & 'waterproof' (kalis air). Air dari luar tidak masuk kedalam kasut & udara didalam kasut boleh keluar. Tujuannya untuk kaki tidak berkepam & panas berada dalam kasut untuk jangka masa lama. 

Lafuma M Akteon OT & Lafuma M Akteon - Apip menguji Out-dry vs non Out-dry
Kalau diguna di hutan hujan? Memang menarik lalu diatas takungan air sedalam 2-3 inci kaki masih tidak basah, begitu juga setakat melintas sungai yang perlu memijak batu yang agak tenggelam bebrapa inci sahaja, kaki masih tidak basah. Tapi kalau redah sungai air paras betis? paras lutut? paras pingggang? atau hujan lebat mencurah-curah?

Hah, sahih air masuk kedalam kasut. kasut jenis gore-tek/out-dry memang sukar sedikit untuk air keluar, dah umpama baldi jadinya. Bagi kasut jenis trail running, satu tips untuk keluarkan air dari kasut, terjah kaki dari dalam kasut, sepak-sepak kaki, air akan tetap keluar. Boleh kering ke kasut ni.  Boleh sama macam kasut trail lain.

Kasut trail running pun dah ada yang jenis mid-cut yang tutup buku lali. Sekali lagi beza trail running dengan hiking boots adalah tapak. Selain tu hiking boot biasa dibuat lebih keras dan kurang kelenturan kasut itu sendiri.

Teknologi tapak kasut, buat masa ini, Vibram memonopoli teknologi tapak kasut, hampir semua jenama kasut terkenal mengguna pakai tapak kasut dari Vibram. Kasut cap apa-apa entah pun bila guna tapak Vibram boleh dikira kasut tersebut mempunyai tapak yang bagus. Teknologi tapak dari pengeluar kasut yang diuji lasak masih boleh dipercayai seperti Omni-grip, Conta-grip, Spider-grip, terrain-grip dan sebagainya.

Soalan: kasut pasukan elit swat ok tak?
Persoalan: kasut ni dicipta untuk apa? mendaki?
Komentar: kalau dicipta buat special untuk mendaki, usah habiskan duit beli kasut ni hanya untuk mendaki. Lainlah kasut ni sememangnya ada dalam simpanan dan tiada baget lansung nak beli kasut. Pakai apa yang ada, seadanya.

Soalan: Kasut trail running boleh guna tak daki Kinabalu, daki gunung berapi.
Persoalan: Apa masalah para kasut trail running dengan trail / rents tersebut?
Komentar: Boleh juga digunakan. 
Salomon RaidRace diguna mendaki G. Marapi, Bukittinggi, Indonesia
Soalan: Kasut menoreh getah macamana?
Persoalan: Ada tak teknologi high end pada kasut ni? Boleh mengagalkan tak ekspedisi kalau guna kasut ni?
Komentar: Kasut menoreh pun ada berbagai versi, kasut asal menoreh seingat Apip, kasut dipanggil kasut getah, material 100 peratus getah, kalis air betul. Ada berbagai jenama & pendaki-pendaki ada yang sebut Adibus merujuk pada 4 jalur pada kasut ini yang mirip adidas 3 jalur. Terbaru kasut menoreh jenama Bowling mendapat tempat. Kasut ni lebih lembut getahnya. Agak berkusyen sedikit tapak dalam kasut ini. Boleh aja kalau nak mendaki, tapi dinasihatkan buat pendaki berbelanja sedikit andai mampu, guna kasut yang lebih sesuai dan dicipta untuk mendaki. Demi keselamatan & kesihatan jangkamasa pangjang lutut & kaki.

Soalan: Kasut 'sampel' bagaimana.
Persoalan: Beli untuk disampelkan atau untuk dilanyak selasak habis?
Komentar: Apip pernah membeli kasut sampel Solomon & Nike. Siap ada tag 'Not For Sale'. Murah beb, sapa tak nak cuba. MENYESAL, inilah istilah yang tepat. Patutlah penaja tak pernah nak bagi kasut sampel untuk diuji. Apip bandingkan Salomon sampel dan Salomon yang dibeli dibutik. Ketahanan jauh berbeza, malah ada bahagian pada kasut sampel yang dibuat bukan seperti spesifikasi sebenar, asal rupa ada aja. Nike sampel pun tiada daya tahan lasak walau lebih baik dari Salomon sampel.

Soalan: OK ker kalau kasut tu tak ori/fake/imitation
Persoalan: OK untuk apa?
Komentar: Seeloknya elakkan. Kasut yang tak tahan lasak tak usah digunakan dilapangan. Naya bila rosak semasa ekspedisi. Tak ori tiada jaminan dari pengeluar jenama tersebut.

Soalan: Pekedai kata ORI tapi Pintu Belakang? Apa ni?
Persoalan: Apa yang pekedai nak dijelaskan sebenarnya.
Komentar: Misalnya Salomon order 1000 unit, kilang bikin 1450 unit. reject item 200 unit. balance dijual belakang pintu. tak lalu QC. tak kena levi, masuk M'sia tak kena tax. Kualiti adalah dari pengilang yang sama cuma tak lalu QC. tak lalu QC yg kurang best tu bagi barang performance. kita labur RM pun bukan kecik anak.

Soalan: Apa lagi nak tau sebelum beli kasut tu?
Komentar: Tarikh kasut dikeluarkan, Setiap kasut ada jangka hayat. Kasut yang lama biasa dijual murah sebab tempoh hayat dah dekat. Tiada tarikh luput pada kasut pun. Betul, tapi kasut akan teroksida walau ada silikon diletak dalam kotak kasut. Makin lama kasut disimpan, hayat makin pendek walau tidak dipakai. 

Merujuk para buku A fat man journey to become IRONMAN, penulis Gunanathan turut menyarankan penggunaan kasut mengikut kilometer kasut itu dilanyak. Tukar baru bila cecah KM tertentu. 

Apip pula kebiasaan akan tukar kasut 2-3 tahun sekali bila kasut dah lunyai. Tahap lanyak setiap pendaki mungkin berbeza. Jangan sayang nak lanyak kasut, biar kasut lusuh bukan kaki yang lusuh.

Soalan: Kaki saya ada masalah tulang terkeluar sedikit.
Komentar: Bagi mereka yang kaki tulang terkeluar, kaki tidak simetri, kaki jenis resesif boleh cuba guna kasut trail running - soft shell. Alhamdulillah setakat ini pendaki yang terima nasihat ni berpuas hati.

Soalan: Bila nak habis cerita pasal kasut
Komentar: Dilain waktu kita bicara bab tapak kasut sahaja dan hal-hal lain tentang kasut.


Lagi: 
Kasut Trekking II
SummitBoots