Fotobook

Foto mendaki gunung tertinggi di Australia

Saturday, 29 June 2013

TEF2013-11 :: Batuk


Penyakit batuk, penyakit yang biasa dialami rakyat Malaysia terutama di Malaysia. Batuk - sakit yang dipandang serius dalam misi Everest Felda 2013 ini. 

Batuk samada dibawa dari Malaysia atau terkena batuk semasa ke Everest Base Camp (EBC). Proses memulihkan di bumi Himalaya tidak seperti biasa. Di Himalaya, badan ambil masa yang agak lama untuk kembali sihat (recover) walau dengan bantuan ubat. 

Menutup mulut & hidung semasa Katmandhu, sepanjang treking di Himalaya bermula dari Lukla ke EBC antara langkah kami mengelakkan dari termakan debu dan terkena batuk. Bukan semua trekker di sini memakai penutup hidung semasa treking.
Trekking beserta tutup mulut & hidung
Meneruskan amalan tutup mulut & hidung
Debu dikhuatiri menyebabkan batuk
Satu lagi jenis batuk yang popular buat pendaki Everest adalah Batuk Khumbu (Khumbu Cough). Batuk apa ni. Macamana bunyi batuk ni. Siapa yang ada risiko? 

Batuk Khumbu adalah batuk disebabkan udara sejuk masuk ke paru-paru. Kegagalan dan kesukaran udara sejuk ditukar ke paru-paru semasa di saluran pernafasan akan menyebabkan batuk. Jadi Batuk Khumbu tidak semestinya berlaku di kawasan Khumbu Ice Fall tapi diserata daerah Solukhumbu di bumi Himalaya ini.

Debu tiada lagi tapi sejuk dikhuatiri menyebabkan batuk Khumbu
Tidur di Himalaya dan mendaki ke Everest mendedahkan manusia dengan risiko terkena batuk khumbu. Nak jadikan udara yang disedut panas, tidur perlu diselubung kepala. Udara disekitar muka akan lebih panas. Semasa trekking atau mendaki pula, memakai buff dimuka atau balaklava atau sebagainya mengurangkan risiko batuk khumbu.

Foto Hiasan - hidung tertutup semasa makan

Friday, 28 June 2013

TEF2013-10 :: Denyutan Nadi & Kadar Oksigen

Setiap hari, kadar oksigen dalam badan kami & denyutan nadi diambil serta dipantau. Sehari dua kali. Sekali sebelum sarapan (andaian sebelum badan aktif) dan sekali lagi semasa makan malam. Oxymeter digunakan untuk tujuan ini.
Alat yang ringan & ringkas, mudah dibawa semasa ekspedisi

Memandangkan dari hari ke hari kami akan berada diketinggian yang kandungan Oksigen semakin rendah. Kandungan Oksigen dalam badan kami perlu kekal tinggi atau normal. Degupan jantung pula perlu pada keadaan normal dan dibawah aras berbahaya. Denyutan nadi dipantau untuk tujuan ini.

Jantung akan bekerja keras untuk membekalkan Oksigen yang sama pada badan ditempat kandungan Oksigen dalam udara adalah kurang. Bagi insan yang jantungnya tak pernah bekerja untuk berlari sejauh 7KM/10KM. Bila berada di Himalaya, degupan jantungnya cukup tinggi. Hal ini merisaukan ketua jurulatih, biro kesihatan dan medic.

"Disini bukan masa untuk latihan jantung (kardio)". Buat rakan-rakan di Malaysia yang ingin ke Banjaran Himalaya, latihan kecergasan di Malaysia amat perlu dan tidak merugikan. Kata-kata keramat "Saya tak perform di Malaysia, tak bermakna saya tak perform di sana (Himalaya)", tak boleh dijadikan panduan dan ikutan.

Kekurangan Oksigen dalam badan juga boleh dijadikan pengukur seseorang itu berada dalam keadaan normal atau pening kepala. Di klinik-klinik di Malaysia juga, Doktor akan menggunakan pendekatan yang sama bila seseorang itu mengadu sakit kepala. Oxymeter digunakan. Cuma ada tambahan pemeriksaan tekanan darah.

"Saya sihat, tak pening kepala" Ujian kejujuran ini dapat dikenalpasti dari rekod kadar Oksigen (Oxygen level) & denyutan nadi yang diambil. Simptom muka bengkak, pasif dan nampak seperti orang pening yang selari dengan bacaan oxymeter, ada juga masih disangkal seseorang individu dengan menobatkan dirinya sihat. "Siapa kata kamu sihat?" jurulatih.

Saja-saja kami cuba ambil kadar Oksigen & denyutan nadi sherpa kami. Mereka mempunyai kadar Oksigen yang tinggi tapi denyutan nadi rendah. Ini menandakan golongan sherpa mempunyai jantung yang kuat untuk mengepam oksigen ke seluruh badan. Ini antara sebab mereka gagah berbanding kita yang berasal tempat rendah sekitar aras laut.

Thursday, 27 June 2013

Everest on June Mag

Artikel Everest ada diterbitkan dalam dua majalah utama, National Geographic edisi Asian bulan Jun 2013 dan Reader Digest edisi Asia juga bulan Jun 2013.


NatGeo - Artikel bergambar yang menarik banyak berkongsi pengalaman pendakian Everest salah seorang pendaki.

RD -Artikel bergambar banyak menyorot kembali sejarah pendakian Everest.

TEF2013-09 :: Acclamatize

Climb High - Sleep Low, teknik acclamatize yang digunakan dalam pasukan Everest Felda 2013 termasuk semasa dalam perjalanan ke Everest Base Camp (EBC).

Pada ketinggian 2500m ke atas, Manusia kena acclamatize. Badan manusia kena biasakan diri dengan perubahan ketinggian. Semakin tinggi sesuatu tempat dari paras laut (dpl), semakin kurang kandungan oksigen di udara. Dengan kata lain, Oksigen semakin nipis. Tekanan udara semakin rendah. Reaksi badan manusia perlu diselaraskan.

Jadual diatas merujuk pada peratus kandungan Oksigen dalam udara berdasarkan ketinggian. Peratus Oksigen ni dikira berdasarkan sifir (boleh rujuk mana-mana sumber di internet) bukan bacaan yang diambil disetiap ketinggian. Apip kaitkan beberapa contoh yang kena dengan diri dan majoriti untuk pengetahuan rakyat Malaysia. 

Perasan tak? Kandungan Oksigen di EBC separuh dari kandungan Oksigen di tempat tinggal kita di Kuala Lumpur dan tempat-tempat yang setara dengannya. Rata-rata rakyat Malaysia ke EBC dari ketinggian aras laut. Jauh beza bukan?

Apa itu 'climb high, sleep low', Secara dasarnya untuk tinggal/bermalam disesuatu ketinggian, kita perlu mendaki melebihi ketinggian itu dan kembali turun ke tempat tinggal/bermalam. Berapa tinggi perlu mendaki? Kebiasaanya orang mendaki lebih dari 100 meter. Contoh untuk tinggal di ketinggian 4300m dpl, kita perlu mendaki 4400m dpl.

Cuba perhati ketinggian beberapa penempatan dan ketinggian Acclamatize Point.

Sepanjang perjalanan kami dari Lukla ke Island Peak Basecamp dan EBC, ada beberapa 'bukit' untuk acclamatize guna teknik ini.  Ada juga penempatan yang mendatar dan tiada bukit berdekatan untuk acclamatize.

#INGAT setinggi mana kita mendaki, kita adalah 'a man from sea level to top of a land'.

Tuesday, 25 June 2013

TEF2013-08 :: Makan di Himalaya


"nak makan apa ye'" Inilah antara perkara yang berlegar dikepala bila diaju Sherpa kami untuk ambil order. Posting kali ini nak cerita tentang menu dan makanan kami sepanjang pesinggahan dari satu Lodge / Hotel / Restoren sebelum kami menginap di basecamp (Island Peak Basecamp & Everest Base Camp).
Singgah makan tengahari disini
Pakej makan kami pasukan Everest Felda 2013 yang hanya order saja ikut kemahuan masing-masing. Harga di menu tak payah dijeling apatah lagi nak berkira-kira. Setelah melalui dan merasai beberapa Restoren, menu setiap tempat adalah sama. Memang sebji sama, copy cat . Malah buku menu pun ada yang sama seperti satu cetakan untuk semua restoren/hotel. Boleh hafal menu yang ada.
Menu standard
Dua kategori menu yang ada, western dan tempatan. Pilihan halal adalah vegetarian. Hari-hari awal kami di Himalaya ini adalah sessi berkenalan dengan menu. Hinggalah akhirnya masing-masing bertemu dengan menu pilihan yang kena dengan tekak Melayu.
Minum dulu
Makan bersama-sama
'Rara Noodle with egg drop' menu tempatan yang hasilnya sama dengan maggi rebus dengan telur. Siapa yang order tapi belum datang ke Dining Hall hotel biasanya kena sambarlah rara dia. "Daripada kembang mee dia, baik habiskan dulu". Beginilah kami yang berselera sewaktu makan.

'French Toast' - Ia roti yang bersalut telur. Nama macam high class tapi rupanya ada yang selalu bikin di rumah. Pancake antara menu yang jadi pilihan diwaktu sarapan. Ada yang makan dengan jem, coklat atau madu. Jangan terkejut dapat sebotol madu. Tuang sendiri. 
Pancake with honey
'Momo tuna' - boleh dikatakan karipap tuna, cuma cara kulit luar dibikin tak serupa, lain lipatannya. "Kenapa momo tuna aku dia rebus?" kena sebut "Fried Momo Tuna" baru dapat yang digoreng. Sos cili merah disertakan untuk penyedap rasa.

'Fried Noodle, Fried Rice' - walau menu sama, tapi lain tempat, lain rasa. Adakala kena dengan tekak kami. Ada pula masa kami kategorikan sebagai 'out'. Beginilah tekak Melayu.
lagi suasana di Dining Hall / Restoren
'Rice & Dhalbat' - menu tempatan yang seorang dua sahaja lalu makan. Inilah menu harian sherpa. Kacang dhal berkuah yang dimakan dengan nasi putih. Rempah yang diguna untuk dhalbat tak sama macam kuah Dhal yang kita selalu makan dengan roti canai. Ada lain banyak & banyak bezanya.

Sherpa Stew - Vegetabale Sherpa Stew macam macaroni sayur masak latna. Boleh dicuba menu ni andai nak ubah selera dan merasa masakan tempatan. Cuba tau. 

'Sherpa Tea' - Di Hill-ten Hotel, Namche Bazar, Apip sempat order sherpa tea. Teh ala-ala teh tarik di Malaysia. Cuma ada sedikit mentega dibubuh dalam teh. Di Pangboche, sherpa tea yang Pa'am order. menteganya agak banyak dan terus kami serik nak order sherpa tea lagi. Tea with milk atau dalam sebutan tempatan dudche, teh agak cair tapi masih boleh ditelan tekak Melayu. Satu lagi pilihan adalah ' Masala Tea', teh yang berempah masala atau bercengkih.

'Hot lemon & Ginger Soup' - dua menu ini untuk mengelakkan kami AMS. Di Pangboche (3985m dpl),  hot lemon menjadi 'welcome drink' kami sebaik tiba di hotel. Tips minum 5-6 cawan untuk elak pening sebaik saja sampai di altitud baru. Ginger soup pula antara menu basah tekak sebelum makan malam atau makan tengahari.

Biskut dan makanan ringan pula, perlu cari yang buatan Malaysia dengan logo halal. Alternatif kami dapatkan produk sayuran dengan logo 'bulatan hijau' menandakan 'vegitarian food'. 
Simbol Vegi Food
#Kawalan makan yang betul satu strategi untuk kekal sihat di Himalaya.

Setiap Dining Hall / Restoren mempunyai traditional Heater kawasan ditengah.

Monday, 24 June 2013

TEF2013-07 :: Namche Bazar

Namche Bazar satu penempatan besar berada antara laluan Lukla - Everest Base Camp (EBC). Pusat Namche Bazar di ketinggian 3440m dpl. Kedudukan di kawasan lurah seperti ladam, Namche Bazar menghubungkan beberapa laluan penempatan di Himalaya. Laluan dari arah Timur Laut (EBC / Island Peak), Barat Laut (Gokyo / Khunde), Barat (Thame) dan Selatan (Lukla) bertemu di Namche Bazar.
Peta Namche Bazar
Kami tiba di Namche Bazar setelah 2 hari berjalan dari Lukla. 2 malam kami menginap di sini sebelum meneruskan perjalanan lagi. Kenapa sampai 2 malam disini? Acclamatize process.
Namche Bazar dilihat dari atas
Secara peribadi, Apip yang sering mendaki G. Kinabalu dan gunung-gunung yang setara tingginya di Indonesia sekitar ketinggian 4000m -3000m, tak menghadapi masalah menyesuaikan badan dengan ketinggian di Namche Bazar. Tiada simptom AMS lagi.

Di Namche Bazar proses acclamatize biasanya dibuat dengan mendaki ke Everest View Point di ketinggian 3860m dpl. Lebih kurang 3KM sehala untuk sampai ke sini dari Namche Bazar. Andai cuaca baik, dapatlah lihat sayup-sayup puncak G. Everest selain puncak G. Amadablam.

Suasana di Namche Bazar boleh disebut meriah & happening. Bersiar-siarlah di sini walaupun sekadar untuk Window Shopping. Kelengkapan peribadi dan mendaki boleh ditambah / dilengkapkan disini. 
Perniagaan yang rancak di Namche Bazar
Kedai outdoor disini tak kurang hebat. Ada butik outdoor ada kedai yang menjual barangan fake. Butik outdoor seperti RAB, OR, Marmot, Black Diamond, Mountain Hardware, Sherpa & Mountain Sherpa Gear. Item-item disini tetap boleh bikin kita rambang mata.
Suasana dalam butik outdoor
Butik Sherpa
Depan Butik Outdoor Research & Mountain Sherpa Gear
Kemeriahan di Namche Bazar turut dipenuhi dengan kedai cenderamata, kedai hasil Yak Wool, kedai buku, kedai video dan lain-lain lagi yang banyak berkisar keperluan pendaki & barangan buat pelancong.
Antara barangan di kedai-kedai Namche Bazar

#Namche Bazar juga sesuai dilawati bagi pelancong selain dari pendaki.

Friday, 21 June 2013

TEF2013-06 :: Ritual

Kepercayaan dan amalan ritual masyarakat di Himalaya dapat dilihat dengan kewujudan beberapa item keagamaan disetiap penempatan. Buddha adalah asas kepercayaan, cuma mungkin mazhabnya berbeza dengan penganut Buddha di Malaysia / Siam.

Kami berlatarkan Item-item Buddha
Sherpa Land boleh dikatakan kawasan yang kuat amalan agama Buddha. Namun, patung Buddha (Statue Buddha) amat sukar ditemui, baik di rumah, hotel atau di kuil kecil / stupa. Pendeta Buddha atau Monk disini berpakaian merah / meroon tidak seperti pendeta Buddha di Malaysia & Siam ber'ihram' kuning. 

Sepanjang perjalanan dari Lukla ke Everest Base Camp (EBC), item-item keagamaan yang boleh ditemui seperti 
1. Batu Bersurat Besar (Mani Stone), 
2. Kepingan Batu Bersurat (Slate Carving), 
3. Stupa / Kuil kecil
4. Roda Sembahyang (besar)
5. Roda-roda sembahyang (kecil)
6. Bongkah Poja
7. Bendera Sembahyang Buddha (Prayer Flag / Buddha Flag)
Kuil Buddha pula ada dibeberapa penempatan sahaja antaranya di Tengboche yang berada di kawasan lintasan pendaki.

Batu Bersurat Besar / Batu Mani - entah apa yang ditulis, masyarakat Sherpa sendiri tidak dapat mentafsirkannya melainkan pendeta / mereka yang belajar di kuil. Batu yang dah berzaman terukir ini kekal dipelihara. Masyarakat sini percaya untuk kerohanian yang baik, mereka perlu melintasi batu ini dari sebelah kiri.

Batu Mani
Batu Mani yang dicat semula
Batu Mani
Kepingan Batu Bersurat pula agak banyak, Beribu rasanya dapat dijumpai dilaluan kami. Ada yang disusun bertimbun, ada yang disusun berderet, ada juga yang ditimbun hingga membentuk stupa.
Kepingan Batu Bersurat (Slate Carving)
Kepingan Batu Bersurat yang ditimbunkan berupa Stupa
Deretan Batu Bersurat
Batu Bersurat semasa waktu bersalji
Stupa / kuil kecil ada didirikan dikebanyakan penempatan mahupun laluan antara penempatan. Ada yang didirikan diatas bukit dibeberapa penempatan bertujuan menjaga perkampungan tersebut. Mata Buddha (Eye of Buddha) dilukis di stupa tersebut. Agak sukar menemui patung Buddha di Stupa Buddha ini.
Stupa dan Eye of Buddha
Apip di Stupa berlatarbelakangkan Gunung Amadablam
Stupa & Batu Bersurat di Dingboche sebelum pembaikan April 2013
Roda Sembahyang - Mani(Prayer Wheels) pula ada beberapa yang kelihatan di laluan kami, Silinder roda yang sebesar 2-3 pemeluk ini ada yang diletak didalam pondok kecil, ada pula diletak ditempat terbuka. Loceng diletak diatas silinder, Setiap satu pusingan silinder, satu ketukan dikenakan pada loceng. "Please turn this mani to purify your soul".

Pendeta Buddha memusing Roda Sembahyang
Dorje Memutar Roda Sembahyang bila melintasinya
Batu Mani & Roda Sembahyang
Roda-roda Sembahyang
Bongkah Poja ada dibeberapa tempat yang ditemui, satu tuju batu yang dibina berbentuk bongkah dengan saiz lebih kurang 1 meter persegi. Bendera Buddha pula dipasang ke beberapa sudut dan berpusat dari Bongkah Poja. Di EBC paling banyak terdapat Bongkah Poja. Majlis Poja ini akan diceritakan lebih lanjut kemudian mengikut pengalaman kami di EBC.

'Bendera sukan dah dipasang' - sinis pendaki melihat Bendera Sembahyang Buddha seakan bendera warna-warni yang direntang semasa sukan sekolah. Kain warna-warni, Hijau-Merah-Putih-Biru-Kuning yang dinamakan Bendera Sembahyang Buddha ini tertulis mentera dalam bahasa Sanskrit. Kain-kain ini diikat pada tali dan direntang di tempat pemujaan tertentu.

Berdera Sembahyang Buddha & Batu Poja
Satu lagi item yang agak asing disini sempat dirakam, satu makam ditengah laluan antara Lukla - Pakding. Sesuatu yang tak dapat dipastikan sejarahnya. Yang pasti masyarakat tempatan menghormati objek ini. Makam Sunan Himal.
Dihormati masyarakat setempat
Jumlah item-item ritual ini yang kami lintas serta temui, jika dibandingkan dengan jumlah rumah yang dilintas agak jauh berbeza jumlahnya. Lebih banyak item ritual dari rumah. Semua item-item ini adalah hasil peninggalan kaum terdahulu. Entah tak dapat dipastikan bila zamannya.

Kami sengaja berjalan disebelah kanan supaya tak mengikut amalan penganut Buddha
Posting kali ini macam banyak gambar. Situasi sebenar, terlalu banyak item-item Ritual Buddha ini yang tak mungkin naik jemu kalau tangkap gambar kesemuanya dan masuk kesemuanya dalam posting kali ini.

#Buat Masyarakat Islam, elakkan dari mengikut amalan agama lain & mempercayai kepercayaan mereka.

Thursday, 20 June 2013

TEF2013-05 :: Sherpa Land

Sherpa Land adalah tanah tempat tinggal masyarakat Sherpa. Banjaran Himalaya yang meliputi sebahagian Nepal, Tibet & Bhutan dikatakan Sherpa Land.

Kaum Sherpa berbeza dengan kaum Nepal. Kaum Sherpa disebut Sherpanist dan Kaum Nepal disebut Nepalist. Rupa kaum Sherpa memang mudah dibezakan dengan kaum Nepal. Iras muka kaum Sherpa seperti masyarakat Tibet. Berkulit cerah, mata sepet, hidung penyek. Kaum Nepal pula lebih pada iras masyarakat India. Berkulit agak gelap, hidung mancung dan tidak bermata sepet.
Rupa anak kecil Masyarakat Sherpa
Penempatan kaum Sherpa di lurah-lurah Banjaran Himalaya dari ketinggian 2000m hingga ke 5000 meter dari paras laut. Berpuluh perkampungan wujud, menjajar hingga ke Tibet. Lukla (2840m dpl) dan Namche Bazar (3440m dpl) adalah penempatan besar masyarakat Sherpa di Sherpa Land. Sebahagian penempatan ini diwartakan dalam kawasan Sagarmatha National Park.

Industri pelancongan penjana utama ekonomi disini. Kehadiran pendaki-pendaki walau sekadar ke EBC merancakkan lagi industri pelancongan. Beberapa trail menarik ke Gokyo, Island Peak di Sagarmatha National Park turut meningkatkan bilangan pelancong.

Masyarakat Sherpa menyebut G. Everest sebagai Chomolungma sama seperti Masyarakat Tibet. Masyarakat Nepal pula menamakan gunung ini G. Sagarmatha.

Hampir semua perkampungan / penempatan menawarkan hotel / lodge. Secara tradisional, masyarakat Sherpa bercucuk tanam. Ubi kentang tanaman utama yang ditanam semasa musim panas. Begi penempatan yang lebih rendah, kobis dan beberapa sayur lain ditanam. Penanaman epal mula diperkenalkan di Sherpa Land dan dapat memenuhi pemintaan setempat.

Kebun sayur
Membajak tanah sebelum menanam kentang
Yak dan kuda pula sebagai ternakan pengangkutan. Saiz badan Yak yang besar dan bertanduk tidaklah terlalu bahaya untuk berdiri dekat bila berselisih jalan. TIPS# Elakkan dari berdiri di tepi tebing semasa berselisih dengan Yak. Ditakuti Yak merempuh anda, dan anda boleh jatuh dari tebing. Amalkan berdiri di tepi dinding bukit semasa berselisih dengan Yak.

Kaum Sherpa yang tidak mempunyai pendidikan akan bekerja sebagai porter, membawa / memikul barangan keperluan dari satu destinasi ke destinasi lain. Barang yang dipikul dibubuh didalam raga dan tali raga disangkut di dahi. Barang yang bersaiz lebih besar dari raga dipikul dibalakang badan dan tali pengikat disandang di dahi.

Porter on Rest - Kayu rehat digunakan semasa berhenti.
Kaum Sherpa yang boleh berbahasa Inggeris pula biasanya masuk dalam sektor mountaineering samada sebagai Climbing Sherpa, membawa pendaki mendaki gunung; Trekking Sherpa, mengiring pendaki trekking di Himalaya (termasuk mendaki ke Gokyo Ri, Kalapatar, EBC). Ada juga yang berperanan sebagai krew mendaki seperti Expedition Chef, Kitchen Boy, Water Boy, Basecamp Manager, Tour Manager dsbg.
Rumah traditional beratapkan ala-ala tikar mengkuang
Rumah tradisional Kaum Sherpa dibina berdindingkan batu dan beratapkan kepingan batu. Batu-batu binaan mudah diperolehi disekitar penempatan. Kerja-kerja memecah batu menjadi blok-blok atau kepingan-kepingan masih dibuat secara manual menggunakan tulang 4 kerat.

Rumah tradisional beratapkan kepingan kayu
Rumah tradional, dinding yang tidak disimen / plaster.
Rumah tradisional, atap dari susunan kepingan batu.
Tenaga tulang 4 kerat diguna membentuk batu menjadi blok-blok batu bagi rumah moden.
Yak digunakan untuk membajak & mengangkut barang. Perhubungan dari satu penempatan ke penempatan hanya dengan berjalan kaki. Ada beberapa penempatan yang mempunyai helipad. Helikopter digunakan untuk kes kecemasan atau bagi insan yang berada sahaja.

Pakaian tradisional pula boleh dilihat dipakai kaum wanita yang telah separuh abad.

buat carian imej 'Sherpa People' untuk kenali rupa kaum Sherpa.