Foto untuk teman-teman

Annapurna Winter Santuary Trek.

Fotobook

Foto mendaki gunung tertinggi di Australia

Apip - Eryn

Saat-saat honeymoon di Annapurna Region.

ABC Winter

Foto shoot di Annapurna Base Camp on Winter.

ABC Winter

PIP in Person, Avid Hiker.

Tuesday, 26 January 2021

Kasut Trekking III

Nak pilih kasut trekking. Kawan-kawan dah racun. Okay ke tidak. Sesuai ke tak.

Bicara kasut kali ini apip dicetus dari permintaan untuk nasihat/konsultan kasut. Bicara bab review kasut, baik tak baik, sesuai tak sesuai. Ada 2 perkara sebenarnya.

1. Review pro & cons kasut
2. Nasihat sesuai tak sesuai dengan yang bertanya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mohon tolong review dan bagi komen kasut Kailas Fuga Ex.

kawan-kawan racun kata Kailas Fuga Ex
-ultra event
-8KM pace4
-ringan dan lembut berbanding speadgoat4

Sekarang pakai 'Adidas kampung' lebih tepat kasut getah Bowling. Kerap melecet kaki.

Kailas Flythorn Air Trail Running cantik.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Kailas Fuga Ex

Pro & Cons::

Bila review kasut tak lari juga dari perbandingan dengan kasut lain yang setara. Setara dari segi jenis, setara dari harga. Kailas Fuga Ex berbanding Hoka Speadgoat 4. Kedua-dua kasut jenis Trail Running berkusyen dan ada tumit.

Pro Fuga Ex

1. Tali kasut jenis Double Lock Lacing System.
Yang jenis bila pewai, tali kasut terburai pun malas nak tunduk ikat. Elok sesangat guna jenis ni. Tali kasut tak perlu ikat. 

2. gaiter holder - Ni fungsi unik yang ada pada kasut trail. Nampak kemas dan memudahkan bagi yang biasa guna mid-cut trail gaiter.
Andai tak pakai gaiter pun, tak nampak janggal.

3. Tapak megagrip Vibram jenis selapis. Tapak tak disulam. Bunga lebih kasar. Bunga begini sememangnya sedap ditempat berselut, licin. Tapak kasut Kailas Flythorn Air Trail lebih light.

Cons Fuga Ex
Review dari majalah kasut antarabangsa, media outdoor antarabangsa Best Trail Shoes - Kailas mahupun Fuga Ex tak termasuk dalam top 5. Top 10 pun tak masuk. Speedgoat kerap pula tersenarai terutama dari segi kusyen terbaik.

Kailas Flythorn Air Trail mempunyai ciri umum hampir sama Kailas Fuga Ex, beza ketara tapak Flythorn kurang sedikit untuk rugged trail berbanding Fuga Ex.. 

 

SESUAI TAK (FIT)

Pertimbangan kasut semasa. 

Kenal pasti kasut terakhir yang sedap kita pakai. Andai sebelum ini pakai kailas Fuga Ex rasa sesuai boleh beli Kailas Fuga Pro misalnya. Lebih mudah disesuaikan dengan kaki dari jenama sama atas faktor bentuk (tirus-kembang-runcing). 

Pendaki Everest Negara, Illaham atau Pa'Am memesan kasut baru dari Camp 3 Everest ke Basecamp seterusnya untuk dibeli di Khatmandu. 

'9.5.2013 | Pa'am - Basecamp | Nak kasut baru, Summit boot Millet sais Euro 44 2/3 '. 

Insiden ini berlaku apabila kasut sediaada rosak/reput dan memerlukan kasut gantian bagi pendakian puncak Everest. Mungkin ini rekod order kasut tertinggi pernah dicatatkan. 

Usah andaikan kita tahu saiz kita.
Kasut lasak memerlukan ketelitian dalam menentukan saiz. Ada saiz 7-wide, ada saiz 7-regular bagi sesetengah jenama. Mungkin anda perlu menambah satu atau 2 saiz lagi.

Nilai kesesuaian.
Tahukah anda, kebanyakan butik/kedai kasut outdoor memiliki tapak uji di dalam kedai mereka. Anda buakan sekadar mencuba kasut baru dikaki. Anda boleh cuba berjalan di permukaan cerun, batu kerikil (gravel) atau rumput tiruan. Warehouse Rei antara tempat apip suka. 

~~~

Kasut Bowling ke kasut performance jauh beza. Bukan tak boleh naiktaraf kasut. Biar pembelian dimulai dengan kasut yang boleh dicuba dikaki dahulu. Carilah jenama yang boleh dicuba walau akhirnya pembelian melalui internet. 

Sedikit kata-kata murni buat sesiapa yang nak naiktaraf kasut.

"Kasut luar biasa dicipta bukan untuk orang biasa-biasa"

Usah pula terkejut, pakai kasut baik, mahal tapi masih tersadung, masih tergelincir berkali-kali, masih tak laju. Teknik bergerak dan melangkah juga kena ada dan bukan biasa-biasa lagi. Sebab tu kasut luar biasa tak diberi pada insan biasa-biasa untuk diuji.












~apip embi~
trekking & shoes advisor

Friday, 8 January 2021

Antara BMI dan BMR : Badan Model atau Ahli Sukan

Sebut BMI atau Body Mass Index ramai yang tahu ini adalah ukuran / instrumen  yang digunapakai dalam mengukur keadaan tubuh individu.Azam tahun baru, ramai yang lihat BMI sendiri dan meletak sasaran BMI mengikut Skala BMI. 

Insan yang gemuk / obesiti mahupun berisi sedikit cuba untuk capai sasaran BMI mengikut ketinggian sedia ada. Mereka yang sakit seperti, kencing manis, gout, darah tinggi cuba capai tahap kesihatan berpandukan instrumen BMI. Mereka yang kurang cergas juga ada yang ingin fit dengan sasaran BMI. BMI adalah ratio ketinggian berbanding berat.

Ujian Segak bagi sekolah di Malaysia juga menggunapakai BMI selain ada ujian kecergasan. Sasaran utama adalah BMI. Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan (UKJK) sepatutnya lebih dititik beratkan. 

Apa semua ni? Kita dididik, anak-anak sekolah dididik untuk capai BMI ideal. 

TAHUKAH ANDA, ADA INSTRUMEN UKURAN TUBUH.

Model fokus pada BMI
Athelet fokus pada BMR.

Tubuh yang cantik, persis model baik lelaki mahupan wanita kena ikut instrumen BMI.

Tubuh yang cergas, baik bagi seorang atlet, pendaki gunung, sesiapa kerja memerlukan kecergasan amat perlu diukur dengan instrumen BMR.

APA ITU BMR?

BMR - Basal Metabolic Rate juga dikenali sebagai metabolisma badan. BMR adalah kadar kalori yang dibakar badan untuk berfungsi baik diperingkat dasar (basal). 

Secara kasarnya beginilah, kita mengawal jumlah kalori yang diambil bagi kegunaan pembakaran kalori kita. 

BMR menggambil kira tinggi anda, berat anda, umur serta peringkat aktiviti anda. Aktif, separa aktif, terlau aktif, tidak aktif atau lansung tidak aktif.

Bagaimana nak capai BMR. Anda kena tahu dahulu kadar metabolisma anda. Adakah anda dibawah kadar atau mempunyai kadar yang tinggi.

BMR juga mampu menurunkan berat badan anda.

Kebiasaan insan yang cepat gemuk atau dah gemuk mempunyai kadar metabolisma rendah. Tambah pula pengambilan kalori yang tinggi tidak berkadar dengan pembakaran kalori. Hah bukan sahaja jadi gemuk malah makin tidak cergas.  Nasib tak baik bertambah penyakit dari lebihan pemakanan.

Piawai ukuran statik tubuh


Nak naikkan berat badan, makan lebih kalori dari yang kamu bakar.
Nak turun berat badan, makan kurang kalori dari yang kamu bakar.

Dengan BMR kita kawal pemakanan kita sesuai dengan kerja yang akan kita buat pada hari tersebut. Perlu kerja keras makan lebih. Hari rehat diet makanan berubah. Hari accalamatise nak makan apa ye?

Kita nak cergas / fit bukan jadi model (yang ramai pun tak capai) kemudian tak cergas.

BMR adalah instrumen yang lebh tepat digunakan sekiranya kita mahu cergas berbanding BMI. 

Jadi, pilihlah anda ingin tubuh cergas atau tubuh model. 

Bacalah juga bagaimana meningkatkan kadar metabolisma, BMR calculator, Calories burn formula, Harris-Benedict formula.

Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan dalam menentukan kecergasan pendaki

-apip embi-


Friday, 18 December 2020

Apa yang kita patut faham dari pertambahan ketinggian G.Everest


Ketinggian G.Everest/Chomolungma/Sagarmatha meningkat 0.86 meter (~2 kaki) dan diumumkan pada 8 Disember 2020 secara bersama oleh negara China dan Nepal. Ketinggian baru Gunung Everest adalah 8,848.86 meter.

Bagaimana ketinggian G.Everest ini dikira?

Ketinggian mengikut piawaian atas paras laut, apl atau disebut dari paras laut (above sea level, asl). Di bahagian Nepal, paras laut dikita di Teluk Belangga, India dan di sebelah China diukur dari Laut Kuning.



Reaksi Pendaki Gunung ada pelbagai. Ada yang keluarkan kenyataan,
"setakat bertambah 2 kaki tidak menambah cabaran pendakian Everest"
ada pula
"Semakin bertambahlah langkah nak mendaki Everest"
Mana satu tepat.

Peningkatan ketinggian G. Everest dikatakan disebabkan tolakan plak tetonik dibawah G. Everest antara Plat Eurasian dan Plat Indian Australian. Hal ini bukanlah disebabkan pertambahan ketebalan sajli dipuncak atau pertambahan batu yang dibawa dan disusun dipuncak.

Adakah pertambahan ketinggian puncak G. Everest berlaku dengan pertambahan ketinggian antara EBC dan puncak atau pertambahan diantara aras laut ke EBC?

Ketinggian EBC meningkat dan tiada pertambahan jarak EBC - Puncak Everest

Pertambahan jarak dan ketinggian antara EBC ke Puncak Everest

apip embi
Pertapa di Everest

Friday, 6 November 2020

Review: Hoka Tennine Hike Shoes

 Review: Hoka Tennine Hike Shoes

Hoka Tennine Hike GTX Shoes

Baru berangan-angan nak miliki kasut Hoka untuk trekking, angannya kasut model Hoka Challenger atau Hoka Speadgoat 4 sekali Hoka dah keluar model baru Hoka Tennine Hike Gore-tek.

Hoka Tennine Hike GTX ni boleh dikatakan mempunyai ciri rekebentuk ekstrem. Apa tu. Tapak dia, dengan tumit yang lebih lebar atau panjang dengan belahan seperti kaki burung pula.

Ok tak nak cuba kasut ni. Bagi yang tak berapa kenal, Hoka boleh dikatakan lebih pakar dalam mengeluar kasut outdoor berbanding jenama beg Karrimor yang cuba keluarkan produk kasut outdoor.

Kerjasama dengan Vibram dalam penghasilan tapak yang tidak disangkal lagi dari segi kekuatan material getahnya dan cara lapisan-lapisan tapak dicantum. 

Pandangan atas dan bawah

Hoka yang sinonim dengan heel yang tinggi, antara pilihan penggiat outdoor yang sukakan lebih kusyen pada tumit dan gaya anjakan gerakan. 

Ciri baru tumit lebar pada Hoka Tennine Hike ini dikabarkan untuk mengurangkan tekanan pada alam, secara fizik betullah tu, lebih lebar tekanan lebih kecil pada satu-satu titik tumpu.

Mungkinkah evolusi tapak begini akan jadi trend pengeluar-pengeluar lain? Ada rezeki nak juga mencuba dan review / uji dilapangan. Ni review dari flyer aja.















- Apip Embi -


lain-lain bacaan berkenaan kasut di blog GerbangGunung

Kasut Trekking 

Kasut Trekking II

Berkenalan dengan Summit Boots

Review: Kasut Salomon X-Tracks Mid GTX

Review: Skechers GOrun Ultra Extreme on Rainforest Test

Review: Kasut RaidLight Custom

Wednesday, 3 June 2020

Memilih P-aran-g Masuk Hutan

Lain p4r4ng lain gunanya, yang macamana nak beli untuk bawa ke hutan semasa hiking untuk hikers biasa yang bukan pembuka jalan.

Hasil dari pertanyaan ini, apip kongsi serba sedikit pengetahuan yang ada berdasarkan pengalaman menggunakan p4r4ng.

P4r4ng menebas bagi tujuan merintis hutan pun ada beberapa jenis. Nak merintis anak-anak pokok lain, nak menetak buluh dan pokok-pokok besar lain, nak menebas pokok rotan lain.

Ciri asas p4r4ng menebas masuk hutan.

1. Bilah keras dan tak meliut.
Ketebalan sebaiknya 3mm ke atas. Makin tebal makin berat. Kurang dari 3mm biasanya jenis meliut.

2. Panjang bilah.
Panjang bilah biasa antara 10-13 inci. 15-23 inci dikira p4r4ng panjang.

3. Hulu
Hulu yang sedap digengam lama.
Seeloknya hujung jari ibu bertemu / hampir bertemu hujung jari telunjuk.


P4r4ng apa yang sedap dipakai merintis di hutan. Jawapannya dah tentu p4r4ng yang tajam. P4r4ng hebat, p4r4ng mahal kalau tumpul, penatlah jawabnya.

Berbalik pada ciri asas p4r4ng tadi, p4r4ng yang tebal makin berat dan makin sedap kerja-kerja menetak (chopping) seperti buluh-buluh besar, dahan-dahan pokok tumbang. Bila makin berat p4r4ng, pegang dan hayun p4r4ng dalam masa yang lama akan lebih memenatkan.

P4r4ng yang nipis dan meliut pula tak digalakkan dibawa merintis dihutan, walau boleh guna untuk merintis anak-anak pokok besar sejari, boleh mengikis kulit pokok, had kegunaan terlalu kecil dan ada sedikit bahaya bila menakik pokok keras.

P4r4ng Kebun/P4r4ng Panjang
P4r4ng panjang atau p4r4ng kebun, biasa dijual di kedai-kedai hardware atau pasar-pasar pagi. P4r4ng ni biasa mempunyai lebar bilah yang kecil iaitu sekitar 1 inci. Makin panjang p4r4ng, makin jauh penebas dengan pokok yang ditebas. Pokok berduri seperti rotan dan seumpamanya, eloklah ditebas dari jauh. Makin panjang p4r4ng makin besar hayunan tangan. Makin banyak tenaga atau makin mudah penat bagi yang orang biasa.


P4r4ng Panjang - Paei & Arey

P4r4ng Hardware
Satu lagi p4r4ng yang biasa dijual di kedai hardware atau kedai runcit, p4r4ng biasa hulu hitam sarung hitam. P4r4ng-p4r4ng ini bukan saja berat, cepat karat dan mudah tumpul. 

Parang Kedai Hardware

P4r4ng Brazil
P4r4ng Brazil pula made in Brazil, jenis stainless steel, sukar karat, tajam dan kategori p4r4ng panjang. Ada juga p4r4ng Brazil yang pendek. Bilahnya meliut, nak takik buluh pun tak lepas. Tebang tebu dan ubi kayu sedaplah. Hulu pula lebar, gengaman tak kukuh lebih lagi dalam masa lama. Lebar bilah lebih 2 inci. Biasa sangkut celah kayu/buluh bila menakik.

P4r4ng Brazil - foto Fattah Muhammad

Parang Sarawak (Iban/Penan/Orang Ulu/Dayak)
Parang-parang ini hampir serupa, motif ukiran pada sarung dan hulu sedikit membezakan. Panjang parang diantara 12 inci ke 22 inci. Antara ciri persamaan parang ini, bermata sebelah. Pemilik kidal biasanya mempunyai mata berlawanan dengan pemilik bukan kidal. Parangnya agak ringan, mudah diasah tajam, keras. Kelemahannya mata sebelah ini, hayunan terbaik mestilah dari satu arah sahaja dan tidak boleh digunakan untuk tangan kiri jika lenguh tangan kanan. 


P4r4ng Sarawak - Mudah.my

P4r4ng/golok menebas banyak dipasaran, dibuat secara tempahan, kecil-kecilan atau secara pukal. Ada yang letak jenama ada yang tidak. Antara yang  apip tau, p4r4ng/g0lok Bidor cap p3dang silang. P4r4ng keluarga Rahim cap 'R', 'AR' dan 'RR'. P4r4ng dari P4r4ng dari rakan hiking keluaran Hasnan Warisan Purba (Selangor) serta jenama myParang dari Nadir (P.Pinang) dan P4r4ng Tantari dari Amad (N.Sembilan). Kedua-dua jenama ini apip tak pernah uji di hutan, cuma dari pemerhatian dan kepercayaan atas pengalaman pembuatnya nampak baik dan sesuai untuk merintis.

Nak pilih p4r4ng, beli yang dikatakan p4r4ng t3bas, bukan parang s3mbelih, bukan p4r4ng p0tong tulang, bukan p4r4ng perhiasan. Tengok sama ciri-ciri asas. Ciri-ciri lain seperti kategori-kategori besi, jenis kayu hulu, jenis-jenis sarung dll lain masa kita bicara.

jangan ingat tangan yang memegang p4r4ng tak reti pegang senduk
-apip embi-


Thursday, 23 April 2020

Penemuan gunung ketiga dan kelima tertinggi di Malaysia



Arena pendakian gunung dikalangan warga pendaki negara digemparkan dengan penemuan gunung baru di Sabah dan lebih mengejutkan gunung ini berdiri tinggi mengatasi Gunung Tambuyukon yang selama ini dikenal sebagai gunung ketiga tertinggi. Sebelum pendedahan ini, lima gunung tertinggi Malaysia dicatat seperti berikut.

PERTAMA : G. Kinabalu 4095m
KEDUA         : G. Trusmadi 2642m
KETIGA         : G. Tambuyukon 2579m
KEEMPAT : G. Murut 2442m
KELIMA : G. Mulu 2376m

Ekspedisi penerokaan ini, sebenarnya bukan sahaja menemui satu gunung malah turut menjumpai satu lagi puncak gunung yang dipanggil Puncak Sinsing dengan ketinggian 2603m, puncak Gunung Kaingaron pula berketinggian 2482m. 

Gunung Kaingaron
Puncak Sinsing dan G. Kinabalu dari kejauhan
Mengimbau kembali penerokaan ke permata alam yang tersembunyi ini, Kelab Pendaki Cap Kapal Sabah yang menerajui ekspedisi penerokaan ini pada tahun 2018, turut disertai rakan-rakan pendaki perintis berasal dari Semenanjung Malaysia, pendaki-pendaki dari Tambunan dan wakil Jabatan Perhutanan Sabah. Menurut orang kuat ekspedisi ini, Lt Madya Maritim Thinaraj atau selesa disapa Thina dikalangan pendaki-pendaki gunung di Semenanjung, sehingga kini (artikel ini ditulis, April 2020) masih belum digazetkan ketinggian sebenar G. Kaingaron dan Puncak Sinsing sebagai G. SinSing oleh Jabatan Ukur & Tanah (JUT), Sabah. 

Papan tanda puncak G. Kaingaron/Kaingaran yang diletak pada tahun 2019
Harap juga papan tanda G. Kaingaron yang baru dibina dapat ikut nama asal seperti di peta rasmi negara.

G. Kaingaron
Apa Sebab tidak digazetkan.
Tambah Thina lagi, ekspedisi rintis mereka tidak disertai wakil JUT. Jab Ukur & Pemetaan Malaysia (JUPEM) pula hanya akan menerima pengesahan ketinggian berdasarkan alat GNSS (sejenis alat GPS yang diguna untuk proses ukur tanah & tinggi dengan ketepatan dibawah 6m). Ketinggian yang 
digunapakai pasukan ekspedisi rintis pula hanya hand-held GPS. Kertas kerja lengkap dokumen rentis ekspedisi ini telah pun dihantar ke Jab. Perhutanan Sabah pada 2019 agar dapat majukan ke JUPEM.

Mari kita menelaah asas yang kita mesti setuju dengan penemuan ini.

PERTAMA : G. Kinabalu 4095m
KEDUA         : G. Trusmadi 2642m
KETIGA         : G. Sinsing - 2603m
KEEMPAT : G. Tambuyukon 2579m
KELIMA : G. Kaingaron 2482m

Gunung Sinsing atau Puncak Sinsing tidak digazet dalam peta, puncaknya sememangnya ketara dan amat sesuai dipanggil gunung. Kewujudan puncak ini walau sebaris atau sama banjaran dengan Gunung Trusmadi dan G. Kaingaron, ia tetap boleh dinamakan gunung. Ambil contoh G. Gayung dan G. Korbu yang berdekatan dianggarkan 2 KM jarak antaranya. Keduanya berada diatas banjaran yang sama. Puncak Sinsing ke puncak G. Kaingaron sekitar 4KM. Contoh lain, Banjaran Tahan sendiri penuh dengan gunung-gunung lain yang sebaris, malah keratan rentas gunung-gunung ini umpama anak Gunung Tahan. Itulah G. Gedung, G. Tangga Limabelas, G. Padang dan sebagainya. 



G. Kaingaron sememangnya telah dilabelkan didalam peta. Cuma tiada titik ketinggian yang dilabel atau digazetkan. Mari kita teliti peta. Puncak gunung ini berada atas dari garis kontur 2460m ketinggian gunung ini mestilah diantara 2460m sehingga 2500m. Sekiranya ada ralat bacaan hand-held GPS, gunung ini tak mungkin berada dibawah 2460m atau melebihi 2500m melainkan JUPEM meminda peta sediaada dengan mengurang atau menambah kontur pada peta. Apa pun gunung ini tetap kelima tertinggi di Malaysia.

Kiraan garis kontur G. Kaingaron

Puncak G. Sinsing dan G. Kinabalu
Persoalannya sekarang, bilakah JUT / JUPEM akan membuat kerja ukur & gazet semua ini. Adakah kita nak tunggu negara luar melalui Discovery Channel atau National Geography bertandang. 

Apip Embi
-Bekas Guide Trusmadi 2007-2012
-Pengiat Aktiviti Ekspedisi Gunung

Foto Ihsan: Jay Hamid

Friday, 27 December 2019

5 sebab perlu miliki MORU Sleeping Bag

Pendaki-pendaki yang tercari-cari sleeping bag, selepas berpeluang menggunakan Moru Sleeping Bag di Haba Snow Mountain, China pada musim sejuk ni, 5 sebab ni buat anda rasa tak menyesal memiliki MORU Sleeping Bag.


Pertama: KECIL
Saiz (pakaging) didalam kelonsong beg hanya besar sedikit dari tapak tangan, tengok foto. Bukan mudah nak dapat sleeping beg sebesar ini. Malah ada Sleeping Liner yang sama saiz dengan MORU Sleeping Bag ini. Bila saiz kecil, nak bawa mengembara pun mudah, tak perlu ruang yang besar dan beg yang besar hanya untuk isi sleeping bag. 



Kedua: RINGAN
Kecil kalau berat buat apa. MORU Sleeping Beg ni ringan. Seberat 0.6kg atau 600g sahaja mengikut maklumat dari Moru Ringan bukan.

Ketiga: -5 Darjah Celcius
Ini yang dikatakan kecil-kecil cili api, walaupun kecil tapi bukan calang-calang spesifikasi. Spesifikasi ini amat sesuai untuk tidur di bawah flysheet negara kita dan serantau. Sesuai juga yang nak tidur dalam khemah di tapak-tapak khemah negara sejuk. Juga selesa nak guna di Tea house/guesthouse ABC (Annapurna Base Camp), EBC (Everest Base Camp) dan setara dengannya. Haba Basecamp dikira setara. Walaupun gebar (blanket) disediakan, nyaman guna MORU Sleeping Bag ni lain nikmatnya. Hanya mereka yang pernah rasa bergebar di Guesthouse pada musim sejuk boleh faham.

Keempat: Material GOOSE DOWN Insulation
MORU Sleeping Beg ini diisi dengan 100% Goose down dan dilabel dengan Insulation 900 Fill Power. Ini yang membuatkan MORU Sleeping Beg selesa hingga -5 Darjah Celcius. Bahan insulation / penebat yang digunakan bukan sebarang bahan. Goose Down Insulation juga diguna dalam Down Jacket bagi pendaki Everest.



Kelima: HARGA AMAT BERPATUTAN
Kombinasi spesifikasi ini dengan harga, amat sukar dicari. Harga yang ditawarkan MORU Niago pada harga RM150 dan tawaran RM135 amat berbaloi untuk dibeli. Mana nak dapat harga begini tanpa perlu terbang jauh. (harga pada Nov 2019)

Ingat LIMA sebab ini untuk anda memilih Sleeping Beg dan MORU Sleeping Beg pilihan yang membuat anda tidak ralat membeli.

Review lain apip berkenaan MORU Sleeping Beg ini, tiada spesifikasi yang jelas seperti, saiz pakaging, panjang dan lebar sleeping beg. Malah berat pun tidak dinyatakan. Satu lagi yang nak guna kena mahir dalam menyimpan semula sleeping beg. Anda perlu compress dulu dan masukkan dalam karung serta compress lagi sedikit menggunakan karung beg. Mungkin untuk penambahbaikan, perlu besarkan sedikit karung beg tanpa pengguna perlu compress semasa melipat sebelum disumbat kedalam karung beg.



Bagi yang ingin dapatkan MORU Sleeping Beg ini bolehlah ke premis seperti dibawah.

MORU SDN BHD (1271755K)
No 2-1 & 2-2 Jalan Cempaka 4/1, Desa Cempaka 2,
71800 Putra Nilai, Negeri Sembilan, MY

Google map : https://maps.google.com/?cid=18256351293108888452&hl=en&gl=us

šŸ«Operating hrs: -
Mon-Sun
12.00Noon- 12.00AM

atau pembelian online melalui FB Moru Niago


-apip embi-

Thursday, 21 November 2019

Siapa Ketua Ekspedisi

Siapa ketua ekspedisi kamu? Siapa tu? Gogo ke? Guide ke? Tak tau, tak pernah dikabar pun. Siapa pula ketua ekspedisi Edmund Hillary dan Tenzing Norgay semasa ekspedisi Everest?

Kebelakangan ini, banyak panduan diajar oleh operator/penganjur(gogo) samaada di socmed mahupun dikalangan peserta ekspedisi. Sayangnya Ketua Ekspedisi ditiadakan. Habis semua peranan dalam kumpulan ekspedisi diajar, guide, gogo, porter, krew malah hingga ke krew masakan atau dipanggil 'makcik kantin'. Mana Ketua Ekspedisi?

Koleksi Foto Apip: Arahan Ketua Ekspedisi
Ada 2 sebab tidak diajar/dikabarkan tentang ketua ekspedisi. Sebelum tu elok kita faham peranan ketua ekspedisi dalam sesuatu ekspedisi. Siapa yang kena pegang peranan ini. Sejauh mana ketua ekspedisi akan kekal sebagai ketua ekspedisi. Masa bila perlu ambil alih peranan ketua ekspedisi dan bagaimana nak ambil alih. Yang ini dah advance. ;)

Definisi Ketua Ekspedisi
Seseorang yang bertindak sebagai Ketua dalam sesuatu ekspedisi. Bahasa Inggeris disebut Expedition Leader. Bahasa pasar adakala disebut sebagai 'Kepala'. Siapa Kepala dialah ketua ekspedisi. 

Ketua Ekspedisi biasa dilantik atau dipilih oleh Ketua Program/Pengarah Program. Ketua Program pula biasa dipilih/dilantik oleh Ketua Organisasi atau Ketua Kumpulan Pendaki atau Ketua Pertubuhan. Ini semua proses sebelum ekspedisi berjalan. Info grafik ini dapat menjelaskan hiraki. 


Jadi Ketua Ekspedisi mungkin Ketua Program itu sendiri, mungkin juga ketua organisasi (Operator/Gogo). Boleh jadi juga ketiga-tiga peranan ini dimainkan oleh individu berlainan. 

PERANAN KETUA Ekspedisi
Peranan utama mengetuai ekspedisi dan menjayakan ekspedisi. Peranan lain adalah memastikan keselamatan ahli ekspedisi (ini termasuk dalam menjayakan). Ketua bertanggungjawab dalam membuat keputusan dalam ekspedisi atas pertimbangan yang wajar termasuk setelah mendapat nasihat serta pandangan jurupandu arah / guide. 

Ketua ekspedisi juga memainkan peranan memberi arahan kepada ahli ekspedisi, termasuk memberi peranan kepada ahli. Mungkin juga ada krew ekspedisi yang telah dilantik menyertai ekspedisi bagi tugasan tertentu seperti ketua memasak, ketua peralatan, juru masa (time keeper) dan sebagainya. Selain itu ketua ekspedisi juga boleh mengarahkan ahli ekspedisi melaksanakan tanggungjawab dalam ekspedisi. 

INGAT: Semasa ekspedisi tiada siapa yang boleh ambil alih jawatan/peranan ketua organisasi dan ketua program tetapi tidak bagi peranan/jawatan ketua ekspedisi. Ahli ekspedisi tak mungkin ambil alih ketua/wakil organisasi(gogo). Tapi untuk jawatan ketua ekspedisi, boleh.

Tiada kod ambil alih atau pemberontakan (rebelions) seperti dalam pelayaran. Ada beberapa SITUASI & SEBAB untuk ambil alih jawatan ketua ekspedisi.

PERTAMA 
Ketua Ekspedisi Hilang. Tidak bersama kumpulan ekspedisi samaada lari diri, sesat, jatuh gaung, lenyap atau pun meninggalkan kumpulan dalam masa yang agak lama / sememangnya meninggalkan kumpulan ekspedisi.

KEDUA
Ketua eksedisi hilang keupayaan menerajui ekspedisi, baik atas sebab kecederaan seperti koma, pengsan, tidak dapat bertutur dan berkomunikasi mahupun
tiba-tiba diserang lemah semangat/hilang semangat.

KETIGA
Ketua ekspedisi hilang kewarasan, membuat keputusan yang diyakini merbahayakan ahli ekspedisi secara keseluruhan atau sebahagian, keputusan yang dibuat diyakini mendatangkan risiko yang lebih besar pada ahli ekspedisi.

Tiga sebab dan situasi dinyatakan ini, alasan yang kukuh untuk ambil alih jawatan/posisi ketua ekspedisi. Bagi situasi ketiga, harus dimulakan dengan berhemah, sekiranya pertimbangan ketua ekspedisi masih lagi diyakini tidak lagi sewajarnya, barulah ambil alih peranan dia.

Koleksi foto apip: Interaksi ketua ekspedisi
SIAPA PULA NAK JADI KETUA EKSPEDISI 

Sekiranya Ketua Ekspedisi bukan individu yang sama dengan ketua program atau ketua organisasi, Merekea (Ketua Program / Ketua Organisasi) pula ada dalam ekspedisi tersebut, hendaklah melantik ketua ekspedisi baru atau memberi arahan yang mengatasi arahan ketua ekspedisi tersebut. Kalau mereka ini tiada dalam ekspedisi. Ahli-ahli ekspedisi hendaklah sepakat melantik salah seorang dan aku janji mendengar arahan ketua ekspedisi yang baru.

Bila semua ni nak di buat sebenarnya, kita bagi kes untuk mudah faham.

KES 1
Seorang ahli ekspedisi jatuh dan diyakini cedera dikaki hingga sukar berjalan semasa dipertengahan ekspedisi. Secara wajarnya, hal ini perlu ditangani dengan membuat pengusung atau topang kaki. Sekiranya masih teruk, perlu memaklumkan bantuan dari luar atau tindakan mengeluarkan ahli sakit sebaik mungkin. Juga menghindarkan ahli lain dari terdedah risiko. Bila tindakan tidak wajar diambil ketua ekspedisi, masa inilah posisi ketua ekspedisi wajar diambil alih.

KES 2
Ketua Ekspedisi tiada pengalaman menangani ahli jatuh gaung atau meninggal. Seseorang perlu ambil alih supaya situasi ini dapat ditanggani dengan pengurusan risiko terbaik.

Bagi kes-kes tertentu harap lepas ni jangan salahkan Gogo sahaja, salahkan juga Ketua Ekspedisi seperti Lawak Hasan Mutalib 

https://youtu.be/ddo9ZyN2K5g

Mari lihat senarai ahli dan ketua ekspedisi dalam kolum Function(Peranan) bagi Ekspedisi 1953 Gunung Everest British yang disertai Edmund Hillary dan Tenzing Norgay.





apip embi
Mutawif Gunung

Rujukan:
https://en.wikipedia.org/wiki/1953_British_Mount_Everest_expedition


Wednesday, 16 October 2019

5 Ciri Campsite Idaman Pendaki

Campsite atau Camping Site / tapak perkhemahan hutan tidak semuanya sama. Atas faktor-faktor jarak ke puncak gunung atau air terjun, campsite diwujudkan. Kekangan keadaan fizikal muka bumi buat bukan semua campsite sama dan selesa.


Anda perlu tahu ciri-ciri campsite yang menarik dan menjadi idaman, silap-silap igauan pendaki.

1. Rata
Campsite yang rata umpama syurga buat yang tidur di khemah atau atas groundsheet. Tidur tidak mengelongor. Rata atau bebas dari akar-akar kayu juga antara faktor yang dilihat sebelum mencari tapak khemah. Nasiblah andai dapat tapak khemah berselirat akar kayu.



2. Lapang
Kumpulan yang lebih besar memerlukan kawasan yang lapang, tidaklah berhimpit-himpit. Senang nak pasang flysheet. Lagi besar dan lebar flysheet boleh dipasang lagi seronok. Lagi lapang lagi banyak khemah boleh didirikan.

3. Redup dan ada pokok
Ada pokok untuk ikat tali flysheet memudahkan pendaki pasang flysheet. Bagi peminat hammock lagi banyak pokok (yang sesuai) lagi meriah hammock boleh digantung. Redup umpama bonus disiang hari.



4. Berdekatan sumber air
Makin dekat dengan sumber air bersih, makin seronok. Urusan memasak, urusan diri semua boleh dilaksanakan tanpa catuan air. Tanpa pikul air ke tapak khemah, Tapak yang dekat sumber air tak memerlukan misi mengambil air dan dibawa ke kawasan khemah. Dapat sumber air yang berterusan lagi nikmat berbanding sumber air terhad seperti alur air yang hanya keluar ketika lepas hujan atau kering diwaktu tengahari.

5. Kering
Tapak khemah yang lecak atau separa lecak bukan pilihan pendaki. Dapat campsite yang kering tapi tidaklah setandus dan segersang tanah bekas balak. Ini harapan pendaki walau berkhemah dimusim hujan. Azab tidur atas ground/khemah yang lecak tanahnya buat pendaki. Berjalan sekeliling kawasan khemah kering lebih selesa dari berjalan ditempat lecak.

Bonus:
Ada campsite dengan tempat pemandangan (viewpoint), kalau selak pintu khemah/flysheet dah nampak panorama lagilah gempak. Boleh pula ada pangkin di camsite. Sambil duduk berborak sambil tengok pemandangan sambil pula hangatkan diri di unggun api.


ACE camp, Trans Noring - dalam ingatan.

ACE = Apip Che Embi

 - apip embi -

Thursday, 12 September 2019

Cara-cara Mencipta Trip Compress

Trip ekspedisi yang dimampatkan atau dipendekkan yang biasa disebut 'Trip Compress'. Trip 3 hari dijadikan trip 2 hari, trip 8 hari dijadikan 6 hari. Trip 6 hari dijadikan 4 hari. atau dua trip 2 hari digabungkan jadi satu trip 2 hari.



Perkongsian ini sebenarnya bukan sesuatu yang baru. Cuma baru ni hendak dikongsi secara umum. Dizaman Malaysia Baru, zaman sosmed mungkin pendaki-pendaki lebih terbuka berbanding zaman forum. Lagi-lagi ada puak jenis kecam-mengecam, sembang lebih bawah fly aja.

Andai dulu trip G. Anak Reng - G. Noring Timur orang buat 7 ke 8 hari, kita compress sampai jadi 5 hari, Buka kem ACE. Buka kemsite puncak Noring Timur; Kalau dulu orang pergi Air Terjun Berkelah sahaja, hari ke-2 baru sampai kolam 7, nak mendaki G. Serudum 3 hari, kita bikin awal pagi dah ada di kolam 7; kalau dulu G. Basor orang mendaki 4 hari, kita jayakan jadi 2 hari. Kalau dulu G. Kenderong sahaja orang pergi dah 2 hari, kita tambah G. Kerunai jadikan 2 hari juga. Banyak lagi rekod-rekod trip compress, setiap satunya ada cerita tersendiri kalau nak sembang/coret memang agak panjang.

PERKARA PENTING PENDAKI PERLU TAHU BERKENAAN TRIP COMPRESS.
Lebih-lebih lagi pendaki yang akan terjebak dengan trip compress. Ketua program semestinya kena tahu sebab dia yang buat program compress ni. Begitu juga ketua ekspedisi sebab dia yang akan ketuai ekspedisi compress ni.

PERKARA-1: BOLEH CAPAI MATLAMAT,
maknanya dengan trip compress ni, matlamat nak ke puncak gunung dapat dijayakan dan dapat keluar pada waktu yang ditetapkan tanpa tambah 1 atau 2 hari (jadi seperti tak compress semula).

PERKARA-2: PACE HIKING,
adakah boleh dijayakan mengikut pace normal hiking/trekking atau perlu ala-ala trail runner run punya pace. Sepatutnya tidak memerlukan lari-lari anak atau trail runner pace. Tapi tidaklah sampai pace jenis seret kaki atau slow pace.

PERKARA-3: OT atau OVERTIME,
adakah ada overtime trekking. Berapa lama, 2 jam, sampai tengahmalam. Trip yang trekking tanpa tidur malam tak sepatutnya dipanggil compress, ada istilah lain ye. Ada juga trip compress tanpa OT (yang ini amalan apip).

Disebalik trip compress ni sebenarnya ada sebab-sebab diwujudkan trip sebegini. Sebab musabab ni tak semestinya diceritakan dan tak menjadi kemestian untuk pendaki yang terjebak tahu. 2 sebab utama

SEBAB-1: Kekangan Cuti
Mengikut kalendar cuti umum tahunan, ada beberapa sahaja cuti umum yang bersambung dengan cuti sabtu-ahad. 10 tahun dulu Sabtu juga hari berkerja. Setiap cuti perlu digunakan semaksima mungkin untuk dapatkan lebih banyak trip dalam setahun.

SEBAB-2: Sumber Terhad
Sumber yang paling diambil kira adalah sumber kewangan. Makin panjang trip, makin lama cuti, makin kurang sumber gaji bagi yang bergaji hari atau kerja ada OT. Makin panjang trip kos trip juga bertambah. Makin banyak trip makin banyak kos, gabungan trip boleh menjimatkan kos.

Cara-cara mencipta trip compress, penulisan ini apip nak cerita tentang kaedah konventional, kaedah tidak konventional seperti lightweight-trip, daypack trip (bukan roundtheclock trekking trip ya), ultra-trip tak akan dihuraikan.

CARA-1: Mula awal pagi.
Jam 7 atau 7:30 pagi dah mula trekking. Waktu berkumpul dan bersiap semestinya lebih awal dari waktu ini. Banyak cara nak sampai starting point awal pagi. Datang ke starting point tengah malam atau sebelum subuh. Bermalam di starting point.
Berkampung seawal pagi di kampung Orang Asli / Starting Point
CARA-2: Masa rehat tengahari yang pendek.
Set 30 minit atau 1 jam tepat tidak lajak. Nak realisasikan kenalah ada ketegasan dalam disiplin masa.
Teknik dan gaya penyediaan makan tengahari pun kenalah sesuai. Boleh guna lunch pack sediakan dikedai, setiap selepas subuh, atau menu yang lebih segera disediakan.

CARA-3: Membuat/membuka kemsite baru.
Adakalanya jarak antara kemsite ke kemsite tak sesuai dengan hari yang nak dipendekkan. Wujud kemsite baru boleh memudahkan trip compress tanpa perlu trekking OT hingga ke kemsite seterusnya dan tanpa perlu tunggu sehari di kemsite sebelumnya. Ini sekiranya jangkaan waktu tiba di kemsite jam 4 atau 5 petang. Rugi berhenti sekiranya ada 3 ke 2 jam sebelum matahari terbenam. 3 Jam tu banyak kilometer boleh pergi.

3 CARA ini buat trip compress akan berjaya. Semuanya perlu berjaya diatas kertas dahulu. Yakinkan jurupandu, kemudian baru mencari lineUp untuk dijayakan dan dibuktikan boleh berjaya. Berginilah secara asas mencipta trip compress, kalau nak betul-betul mendalami kena bertalaqi. Semoga bawa manfaat buat pembaca dan pencipta trip compress.

PS: TeknikTrip compress ini tidak sesuai di trek yang memerlukan altitute elevation melebihi 3400m.

PSS: Mencipta dan mengetuai trip compress ni buat mental anda perlu sentiasa cergas, berfikir ligat dan memerlukan perahan otak selain perahan tenaga.

Air Terjun Sg Senooi
- apip embi -