Foto untuk teman-teman

Annapurna Winter Santuary Trek.

Fotobook

Foto mendaki gunung tertinggi di Australia

Apip - Eryn

Saat-saat honeymoon di Annapurna Region.

ABC Winter

Foto shoot di Annapurna Base Camp on Winter.

ABC Winter

PIP in Person, Avid Hiker.

Tuesday, 16 April 2019

ABC: Jalan pintas tiada dalam peta

Info tentang jalan pintas bila saja dapat tahu, tak ada siapa yang tak suka. Bukan senang nak 'potong tang corner'. Dapat jalan pintas seperti rahmat.

Info ni kami dapat tahu dari sahabat-sahabat backpacker yang baru saja selesai trip ABC sehari sebelum kami ke Nepal. Antara jelas tak jelas aja info. Yang pasti dikatakan dapat keluar dari Jinhu ke bas/jeep point tanpa mendaki 2 bukit ke Ghandruk. Tanpa berjalan ke Siwai, ke Syuli Bazaar. Wow.
Jauh di tepi bukit adalah Jinhu
Sempat buat sedikit selidik di jadual operator Nepal mahupun Operator Malaysia. Cari lagi peta-peta ABC di web. Tiada info destinasi jalan pintas tu. Apa pun sebab ada video yang dikirim pada kami. Memang sahih destinasi ni wujud. Cuma sebutan yang tak jelas atau tak seperti sepatutnya agak sukar
kami dapatkan destinasi ni.

Perjalanan pergi kami, jeep hanya boleh bawa sampai Syuli Bazaar. Walau ada jalan jeep lagi tapi telah ada blockage dan dijaga oleh Polis. Kabarnya dalam renovasi jalan. Sahabat jeep kami berjanji akan tunggu kami di 'destinasi pintas tu' bila kami pulang nanti. Sedikit panduan diberi. Nama lokasi
tetap tidak disebut.

Sepanjang kami trekking, rajin kami bertanya warga tempatan, ada yang tahu, ada yang tak paham apa yang kami tanya. Ada juga Guide tempatan yang dah 3 kali buat trip ABC tidak tahu destinasi pintas itu.

Setiap penempatan ada peta ABC dilukis pada papan tanda. Masih tiada satu pun papan peta yang ada lokasi jalan pintas yang kami ingin tuju. Ini memang betul-betul jalan/lokasi baru.
Sering tengok peta bersama
Hari pulang dari Jinhu, kami berusaha seperti panduan dan kerap bertanya warga tempatan. Akhirnya jalan pintas yang disebut kami temui. Memang pintas dan akan datang akan ada lagi jalan jeep hingga ke New Bridge (salah satu penempatan sebelum Jinhu). Suka kami bukan kepalang bila berjaya tamatkan trekking dengan bergaya. Lagi pula jeep kami dah sedia menunggu.

#tips, Buat mereka yang nak ke ABC boleh tengok jadual trip yang operator kongsi. Apip percaya ada seorang operator Malaysia tahu jalan ni dan guna untuk ulang-alik. Yang lain masih lagi guna jadual yang lama bagi trip tahun 2019. Apa pun selamat untuk memilih lebih trekking.

Inilah destinasi tiada dalam peta, penempatan di bukit yang jauh adalah Ghandruk

Pemandangan di trek pintas

Wednesday, 3 April 2019

Makanan di sepanjang ABC trek

Sebut pasal makan, Dalbhat makanan asasi rakyat Nepal tak boleh diketepikan. Siapa yang berkunjung ke Nepal akan diperkenalkan dengan makanan ini. Nasi putih yang dimakan dengan kuah kacang dhal masakan gaya Nepal bukan seperti kuah dhal di Malaysia ye. Sekali nilai tiada yang istimewa tapi tanpa makanan ruji ini, masyarakat tempatan akan rasa tidak bertenaga untuk berkerja keras. Jadilah bila ditanya kenapa mereka kuat, terutama kepada sherpa dan porter, jawabnya makan dalbhat. Secara sarkastiknya wujud t-shirt 'Dalbhat power 24 hour' memandangkan mereka makan dalbhat setiap hari.

Dhal Bat
#pipTIPS :: Makan Dhal Bat boleh tambah nasi atau kuah dhal tanpa tambah harga.

Menu di semua guesthouse sepanjang trek ABC dikawal selia Chhomrong Tourism Management Committee (CTMC).  Menunya sama dan harga pun sama bagi setiap penempatan. Harga akan bertambah bagi ketinggian penempatan yang makin tinggi. Harga bilik dan denda juga ada dalam menu.

Buku Menu ABC
#pipTIPS :: Jangan tak pesan makan malam di guesthouse nanti kena denda.

Nak treking dan nak cuba macam-macam makanan tempatan di guesthoust restaurant, takut pula perut meragam andai tak kena gaya. Nanti tak jadi treking tersadai melepek di guesthouse pula. Jadi kami hadkan keinginan nak cuba-cuba menu tempatan, termasuk nak cuba-cuba cili dan sos tempatan. Dah bawa sambal dari Malaysia, sambal che nor, sambal che mizah dll guna aja yang itu dulu. Sos dan sambal di ABC ni pedasnya dan rempahnya lain macam.

Kembara Pack dari Malaysia
Tengahari adalah pilihan untuk makan makanan sendiri, baik masak atau sebagainya. Apip awal lagi dah buka kembara pek, nasi dengan rendang ayam yang ditaja sahabat pembekal, abang Zahir Yasin. Ada pendaki Malaysia yang menegur, baru beberapa hari treking dah pekena masakan Malaysia. Hah strateginya untuk tak hilang selera untuk hari-hari berjuang ke ABC.

Corn Bread with egg (kiri) dan Gurung Bread (kanan)
Roti Gurung (Gurung Bread) ini adalah signature dish di ABC. Ini betul-betul menu kaum Gurung. Rotinya diuli seperti cakoi tapi lebih besar. Boleh dimakan begitu saja seperti roti gardenia. Cukup untuk alas perut baik waktu malam atau sarapan pagi. Satu lagi pilihan adalah Corn Bread, roti yang
hampir sama tapi diuli dengan tepung jagung.

Nasi Goreng ABC
Nasi goreng (Fried Rice) di ABC antara makanan mengenyangkan bagi rakyat Malaysia. Agak kena dengan tekak kita. Satu hal tentang nasi goreng ni, lain guest house lain rasa. Ada yang sedap, ada yang kurang sikit. Tak macam Dhal Bat, semua hampir sama dimana-mana.

Momo adalah sejenis dumpling, Apip suka Vege Fried Momo (Momo Sayur Goreng). Ada yang menghidangkan beserta sedikit kentang goreng. Sepinggan ada 6 ke 8 ketul Momo. Cukup untuk merasa sebagai makanan tambahan.
Vegetable Fried Momo
Potato cake

Makan ramai-ramai sambil layan panorama
Kami sempat bersama masyarakat tampatan menyediakan bahan-bahan makanan. Rata-rata sumber makanan adalah hasil dari sekitar rumah. Sayur-sayur sememangnya ditanam sekitar rumah, jagung dan barli. Telur ayam pula antara barangan yang diimport. Sebab tu telur harganya mahal.

#pipTIPS: Jangan order nasi putih telur goreng andai nak budget ekonomi.

Lobak putih dibasuh sebelum dihiris dan dijemur

Lobak putih yang dijemur perlu diserakkan supaya cepat kering.

Lobak putih dihiris nipis-nipis.

Ni pula sayur yang dimasak kari.

Pengeringan membolehkan sumber makanan disimpan lama.


- apip embi -


 Posting ABC sebelum ni ::











Monday, 18 March 2019

Meneroka sekitar Annapurna Base Camp

Trip sampai ke ABC agak biasa, trip meneroka sekitar ABC agak rare. Trip rare dengan apip sukar dipisahkan. Ada apa di ABC untuk diteroka? Best tak? Ini semua subjektif, apa pun jiwa kembara tak boleh lari dari rasa ingin meneroka.

Tempat wajib berfoto di ABC, papantanda ABC
Setiap yang ke ABC ada matlamat. Matlamat peribadi Apip untuk meneroka ABC. Nak tengok setiap sudut ABC bukan sekadar di papan tanda selamat datang ABC. Bukan juga sekadar di restoren mahupun guesthouse ABC. Ingat ye Base Camp disini dah tersedia guesthouse, tak perlu pacak khemah lagi.
ABC guesthouse
ABC guesthouse dari jarak lain
Jarak dari Papantanda Selamat Datang / Namastee ABC ke ABC guesthouse sekitar 200meter dan beza ketinggian dalam linkungan 10 meter. Dari ABC guesthouse ke tugu Anatoli pula berjarak lebih kurang 80meter. Beberapa meter dari tugu Anatoli pula ada tebing glasier. Cukuplah meneroka hingga sini.
Tugu Anatoli
Panorama sekitar tugu
Hasil dari meneroka eloklah ditunjuk dengan foto. Memandangkan tinggal Apip & Eryn saja, sahabat yang lain bergerak pulang dari papantanda, masa ke tandas, tukar-tukar OOTD. Masa berfoto terpaksa disingkatkan sesingkat yang boleh.

Rugi atau tidak meneroka ABC, nilailah sendiri. Pada Apip andai tak mengah tiba di ABC, elok luangkan masa meneroka dan lebihkan berfoto.

-apip embi-

lagi foto-foto





 Posting sebelum ni ::



Friday, 1 March 2019

Air Terjun, jeram dan sumber air di Trek ABC

Treking mesti perlu air minum. Mana nak cari air sepanjang trek. Kena pikul air tak. Selamat tak air sungai untuk diminum. Air paip pula? Semua persoalan ni ada jawapannya.
# posting ini banyak foto ye!

Trek di tepi jeram Madi Khola
Sumber air utama bila treking sepanjang ABC trek adalah dari air minum di Restoren. Ada banyak perisa. Boleh juga beli untuk diletak dalam bekas minuman. Jarak satu restoren ke satu restoren sebenarnya membolehkan anda tidak membawa air tapi kurang digalakkan. Bagi yang bawa bekal air, cukup 1 liter seorang dan boleh menampung hingga sampai restoren seterusnya atau seterusnya lagi. 1 1/2 jam ke 2/12 jam jarak masa treking antara restoren. Pendaki slow pace boleh jadi 3 - 3 1/2 jam bagi tempat-tempat tertentu.

Air minum dijual di restoren termasuk air kosong
Sungai utama, Modi Khola atau Sungai Modi yang boleh dilihat dilembah sepanjang trek ABC bukan sumber air minum penduduk di ABC. Sumber air minum di penempatan-penempatan diambil dari sungai/ anak sungai di tepi gunung, cawangan Sungai Modi. Sumber air minum di atas, penempatan ditengah dan dilembah barulah Modi Khola. Air paip yang dibekalkan di penempatan adalah air yang telah dirawat. Boleh minum air paip tanpa dimasak.
Modi Khola (sungai) dan trek ABC sejajar
Modi Khola (sungai) tepi trek menghampiri MBC
Air sungai boleh minum? Air dari sungai utama, Modi Khola usah diminum, dikhuatiri bercampur dengan air sinki dan tandas dari penempatan. Air dari anak sungai yang mengalir dari tebing gunung, boleh diminum. Tiada penempatan diatasnya. Elakkan minum air dari anak sungai di Chomrong atau Sinuwa yang lalu ditengah-tengah penempatan.

anak sungai di tepi trek
Boleh terus minum
Boleh tambah bekal dalam botol minum
Apip perati aja kawan yang berhenti minum, sebelum nak mendaki tangga ni. hahaha
Banyak anak sungai lintas trek
Lintas anak sungai di Bamboo
Jambatan kayu untuk lintas jeram/sungai
Salji boleh minum? Buat ABC (air batu campur)? Boleh saja jika bersih dan tak tercemar serta tak terdampar diatas tanah/simen yang tercemar. Seeloknya masak dahulu. Cuaca sejuk masih lalu ke nak makan ABC!
panaskan salji waktu subuh
Kolam sejuk untuk ice challenge
lagi foto di FB album 'ABC waterfall'

- apip embi -

Posting sebelum ni ::



Wednesday, 27 February 2019

5 Perkara yang boleh main dengan salji/ais di ABC trek

Trek di ABC semasa musim salji (winter), tinggal di guesthouse tanpa keluar bermain tentu bosan. 5 perkara yang anda boleh buat dan main dengan salji dan juga ais semasa di ABC untuk panduan.

Annapurna Base Camp semasa musim salji (winter)
SATU::
Main baling-baling salji ni agak biasa dan akan jadi luar biasa andai anda tak main baling-baling salji lansung. Jangan tunjuk nerd sangat. Apa nak malu. Eryn selalu bagi ayat selamat, "we're from tropical country, never have snow" bila ada Mat Saleh pandang. Mat Saleh UK pun main salji apa. Nak lagi ekstrem main masukkan salji dalam seluar kawan.

DUA:: Main buat snowman, kena gigih ye, dan tahan kebas tangan tu.
Perlawanan dari pendaki UK lawan pendaki Australia membuat mini showman. 
Snowman saiz normal
TIGA:: Main redah salji yang dalam. Buat merasa macam biasa tengok dalam TV. Seronok juga, tapi penat angkat kaki tinggi-tinggi. Kalau tak berani, main lari-lari atas timbunan salji pun boleh. Yang ni kena kenal pasti dulu supaya anda tak tertimbus dengan salji pula.
Main kejar-kejar 
EMPAT: Main dalam hujan salji, waktu ni tak perlu baling-baling salji kunun turun dari langit. Memang betul-betul turun. Jangan lama-lama ye nanti demam kesejukan. Nak bagi salji melekat kat rambut, dan misai kena lama-lama tunggu dalam salji.

Walau sejuk, biar ada pengalaman.
LIMA:: Main pedang ais, kalau jumpa baru boleh main pedang ais. Sekali berlaga betul-betul boleh patah. Main-main lawan udahlah. Nama pun main pedang ais.
Mana pesaing ni! pedang patah ke.
Penat bermain kena berehat
- apip embi -

Posting sebelum ni ::

Monday, 25 February 2019

ABC: Treking dengan bergaya

Treking dengan bergaya, hapuskan seksa. Catatan kali ni sengaja tidak ditulis 7 teknik treking ABC semasa winter dengan bergaya.

Betul ke orang kata pendaki baru yang ada level fitness moderate boleh sahaja melepasi cabaran ABC!

Ahli kumpulan kami ada pelbagai level dan tak terkecuali pendaki baru dengan level fitness moderate. Ini perlu diimbangkan dan dikawal supaya dapat turut berjaya dan bergaya. Al maklumlah Apip selalu terapkan mendaki biar bergaya.

Treking dengan pikul haversack pun boleh nampak bergaya, Baru 12-13kg
Nak bergaya ni bukan semata keluarkan duit untuk pakaian/penampilan. Kena juga melangkah serta bergerak dengan bergaya. Nampak mantap melangkah. Treking sambil senyum, tak mahu muka kelat, muka lelah dan separuh nyawa lagi-lagi bila bergambar.

Treking di trek ABC ni, satu hari sahaja kita akan lintas beberapa guest house restoren. Paling menarik sudah tentu restoren di penempatan besar, Chomrong (penempatan ke-3 terbesar Kaum Gurung, Pertama Gandruk, ke-2 Landruk). Coffee House dan Apple Pie pun ada.

Di Chomrong kami berhenti treking untuk minum rehat pagi. Kira-kira jam 10:30pg. Bergaya bukan walau masing-masing ada bekal termos air panas untuk rehat masa treking. Restoren dengan pemandangan yang terbuka mengadap Mardi Himal menjadi pilihan atas saranan Mr Bahadur.
Berehat minum pagi di Center of Chomrong
Sambil-sambil tu berfotolah
Lagi waktu rehat dan waktu berjemur.
Tempoh masa rehat & slow pace treking perlu dikawal. Ini semua dalam pemantauan ketua ekspedisi. Rehat perlu ditempat-tempat yang sesuai. Lagi baik ditempat-tempat indah untuk berfoto.Jadi taklah 2 kali berhenti. 2 dalam satu. Berhenti aja foto indah. Nampak bergaya. Dan asal indah aja perlu berhenti.

Air terjun yang membeku
Sungai yang masih mengalir di musim salji
Betulkah tanpa crampon boleh berjalan atas salji. Bila masa nak mula pakai crampon. Porter yang lintas tak pakai crampon pun. Sudahlah pakai kasut sport, bukan jenis but tak pakai crampon pula. Sebaliknya disarung stokin yak diluar kasut. Pelik bukan!

Porter yang treking tanpa crampon berserta beban.
Beginilah gaya stokin diluar kasut ramai porter-porter guna. Foto kurang sharp, Apip mohon ambil foto kaki, porter ni menari pula macam kita nak bikin video. Ginilah cakap ayam dan itik.
Mula dari Himalaya, permukaan trek dipelapisi salji nipis, ada sesetempat salji dah cair. Masing-masing tak pakai crampon selagi tak disuruh Apip. Sebenarnya nak bagi semua merasa berjalan tanpa crampon. Lagi pula salji masih nipis dan risiko tergelincir agak kecil.

tanpa crampon
Dah 2 jam berjalan, baru ada tanya, boleh tak pakai crampon sebab rasa agak licin. "OK crampon ON". Apip arahkan dan ajar pemasangan crampon dan sedikit gaya melangkah agar seluar tak koyak kena crampon. No cat walk ye. Bila dah pakai crampon baru masing-masing melangkah dengan lebih yakin & bertambah bergaya. Yang crampon putus sebelah pula masih boleh teruskan langkah.

Tengahari awan gelap sudah mula berarak dari lembah ke arah atas. Kami perlu turut bergerak pantas, lari dari dikejar awan gelap. Samaada hujan atau hujan salji (snowy). Apa pun cuaca begini akan bagi cabaran yang lebih. Walau masing-masing ada baju hujan / waterproof jacket, cabaran sejuk agak perit. Nak berfoto pun tak nampak bergaya. Nak keluarkan handphone atau DSLR bermandikan air lagilah rasa sayang. Penempatan seterusnya perlu berhenti. Dah 2 hari mendaki separuh hari. Ada juga kumpulan yang terus mendaki dari MBC ke ABC dengan keadaan berkabut, visibility 20 meter.

Mengharungi snowy seketika.
Treking pulang / turun dari ABC melalui trek yang sama. Sekali lagi treking dan berfoto tak terlepas. Diam tak diam lebih 1000 foto juga hasil snap. Biar dah berhari pakaian tak berbasuh, jaket yang sama, penampilan tetap perlu bergaya.

#pipTips: Pendaki yang level fitness tinggi pula kena kawal dari AMS bila treking dengan laju.
Gaya kain pelikat selepas subuh di Bamboo

Gaya baju treking di Bamboo

-apip embi-

Posting sebelum ni ::