Fotobook

Foto mendaki gunung tertinggi di Australia

Wednesday, 30 December 2015

Panduan Panggilan Kecemasan Orang Sesat di Hutan

Kecemasan! buat panggilan ke 999, nombor kecemasan negara. Tak pun buat panggilan ke pejabat renjer setempat, balai polis setempat. Takut buat panggilan ke 999. Buat panggilan ke kawan diluar kawasan kecemasan atau di 'Comm Center' pasukan pendaki masing-masing. Comm Center buat panggilan ke 999.

Apa yang perlu kita maklumkan dalam menyampaikan maklumat kecemasan. Pengetahuan anda dapat membantu mereka yang terlibat dalam memberi bantuan kecemasan baik agensi kecemasan negara mahupun pasukan SAR.

Maklumat yang amat perlu disalurkan sewaktu memaklumkan berkenaan Orang Sesat di Hutan selain makluman pembuat aduan.
-Lokasi orang sesat dikesan hilang.
-Lokasi / rentis yang digunakan semasa eskpedisi
-Lokasi starting point /end point
-Lokasi tujuan
-Masa dikenalpasti hilang
-Kondisi orang hilang, jumlah orang hilang
-Kelangkapan orang hilang
-Senario / usaha bantuan awal dikalangan pasukan pendaki/pendaki sekitar.

Makluman ini serba sedikit membantu pasukan yang akan pergi memcari.

Contoh aduan

1 pendaki dari pasukan saya, dikesan hilang semasa ekspedisi ke gunung sekian, kami mula dari lokasi A pada jam 6:00 25hbDis2015 dan telah tiba di puncak pada jam 14:00 hari yang sama. Pada jam 15:30 semua pendaki turun dari puncak bergerak kembali ke lokasi A. Pendaki yang hilang (OH) berjalan di tengah kumpulan dan bersendirian. Semasa di checkpoint B kira-kira 2 jam dari lokasi A, OH dikenalpasti tiada dalam kumpulan pada jam 18:30. Usaha awal pencarin dikalangan pendaki telah digerakkan namum belum berhasil sehingga jam 19:30.
Kini semua ahli pasukan seramai 44 orang bergerak ke Lokasi A. 3 pendaki masih tinggal di checkpoint B. OH hanya membawa daypack dipercayai mempunyai bekalan air dan sedikit makanan ringkas. OH juga agak baru dalam dunia pendakian / hutan. Kali terakhir ditemui di puncak gunung dalam keadaan sihat tapi sedikit kepenatan.

contoh ini agak formal, boleh saja di laporkan dalam cara tidak formal tapi pastikan makluman yang dikongsi bermakna dan dapat mengurangkan soalan asas.

Soalan yang tak wajar ditanya ketika saat kecemasan.
- Pasukan ni masuk ke hutan dah mohon permit ke tidak?
- Siapa Sweeper pasukan ni.
- Siapa ketua projek/ team leader
- Pasukan ni ada buat briefing tak sebelum masuk hutan
- Ada pemilihan tak pendaki-pendaki ni
- OH ada buat wasiat tak

Nampak tak soalan-soalan ni tak membantu proses bantuan kecemasan. Dalam usaha mencari & menyelamat isu-isu permit dan sebagainya perlu di ketepikan dahulu.

Bagi yang memanjangkan aduan, tak kira sms, text on FB atau media sosial yang lain. Perlulah memaklumkan masa terima berita/aduan, dari siapa. Tak lah terjadi 'baru sebentar tadi terima panggilan' dah masuk jam ke 4 pun diviralkan 'baru sebentar tadi...'

# panduan ini bukan Protokol Kecemasan dan boleh ditambah baik dari masa ke semasa bagi usaha kecemasan untuk kegunaan bersama.

-apip embi-

Thursday, 10 December 2015

Malim Gunung Malaysia boleh jadi malim gunung di luar negara



Betul ke? Layakkah?
Negara mana? Macamana?
Perlu ke? Selamatkah?
Malim gunung Malaysia (mountain guide), penunjuk arah atau apa saja panggilan buat mereka ini. Mereka boleh menjadi malim gunung di luar negara.

Kenyataan ni bukan dibuat-buat. Atas pengalaman dan pengamatan Apip sendiri di beberapa negara.

Dewasa ini, perdebatan antara puak yang menyokong penglibatan malim gunung dan puak yang tidak mahukan malim gunung masih tak berkesudahan. Operator-operator gunung pun ada yang tidak mahu khidmat malim gunung. Malim gunung yang ada pula berebut-rebut pelanggan hingga ada yang menawarkan harga 'malim bersama rakan-rakan' yang tak sepatutnya. Pendaki-pendaki gunung tempatan lebih berminat mendaki gunung luar negara berbanding gunung tak ternama di dalam negara.

Kemana malim-malim gunung Malaysia harus pergi (selain mengadu ke organisasi malim sendiri, itu pun kalau dapat pembelaan). Alternatifnya melangkahlah ke luar negara sebagaimana pendaki melangkah ke luar negara.

Malim gunung Malaysia lebih tepat disebut 'rainforest mountain guide'. Mereka yang ada kemahiran di hutan khatulistiwa. Persamaan yang ada di negara-negara Amazon. Hah senang ker nak melangkah ke sana! Tak usah risau. Asas kemahiran malim gunung seperti mengenal denai, arah mata angin, tempat berkhemah, cerun, muka bumi dan masa trekking. Ini semua asas untuk jadi malim di negara tropika lain.

Pergi yang dekat dulu, Indonesia yang terdiri dari gunung berapi (valcano) dan gunung hutan rawan(rainforest). Malim perlu ada pengalaman trekking di gunung berapi sebaiknya sebelum menjadi malim di gunung berapi. Kaedahnya cuma perlu dapatkan permit dari basecamp setiap gunung atau dapat izin dari penjaga kunci gunung. Anda kena semak dahulu dengan basecamp atau pejabat renjer atau Taman Nasional dahulu.

Selain dari itu, Jepun, Taiwan, HongKong, Wales, Australia , Korea Selatan antaranya membenarkan kumpulan pendaki menggunakan malim gunung mereka sendiri. Yang penting uruskan permit masuk dan sebagainya mengikut peraturan setiap tempat.

Buat yang bukan malim gunung, dinasihatkan jangan ambil risiko mendaki tanpa malim gunung.

# Ada yang ingin menimba ilmu & tips menjadi malim di luar negara?

-apip embi-

Sunday, 15 November 2015

5 Cabaran Mendaki Mt Kosciuszko Yang Tak dihebahkan

Mt Kosciuszko (dibunyi ko-ziuz-ko). Gunung tertinggi di negara Australia. Juga gunung tertinggi di Benua Australia (mengikut senarai Bass). Gunung ini menjadi sasaran bagi pendaki puncak benua dunia 'World Seven Continent Seven Summit'.  Puncak tertinggi Mt Kosciuszko 2,228 m dpl. Puncak paling rendah dikalangan puncak benua. Cabaran gunung ini juga paling kurang.



Memandangkan Mt Kosciuszko dipopularkan sebagai gunung pelancong. Puncak gunung ini turut didaki baik dikalangan pendaki gunung mahupun pelancong gunung. Cabaran sebenar gunung ini tidak dihebahkan terutama dalam laman rasmi Kosciuszko National Park dan laman-laman operator gunung ini. Trail terpendik 6.5KM sehala memudahkan gunung ini didaki. Pelantar yang dibina selain untuk konversasi gunung dapat memudahkan lagi usaha ke puncak gunung.

5 Cabaran yang anda perlu tahu dan tidak dihebahkan.

#1 Chairlift tutup / Chairlift utama tutup
Trail 6.5KM sehala dan disediakan pelantar yang dikenali sebagai Kosciuszko Walk hanya akan dapat dicapai sekiranya anda bermula dari Stesen Atas Chairlift Kosciuszko Ekspress. Ada masanya Chairlift ini ditutup walau pada musim mendaki. Pendaki boleh mula mendaki dari alternatif Chairlift atau tanpa menggunakan Chairlift. Jumlah kilometer akan bertambah. Trail pula tiada pelantar dan anda perlu Bush walking/trail hiking.

#2 Hujan lebat 
  Hujang lebat di Snow Mountain satu cabaran yang bukan kepalang. Hujan di atas Gunung Kosciuszko direkokkan boleh mencecah lebih 55mm. Hujan pada 23.2 mm sahaja dah membuatkan baju lencun disirami air hujan. Hujan lebat juga menyebabkan jarak penglihatan terbatas. AWAS.
Regroup selepas hujan agak reda

#3 Angin kencang
Hujan tak sah andai tak disertai angin. Angin kencang direkodkan 87km/h. Bayangkan perjalanan ruang terbuka dan berangin kencang.
'Bunker' tempat berlindung - foto diambil selepas hujan & angin kencang

#4 Tebing puncak utama masih bersalji 
Musim mendaki dah dibuka tak bermakna salji dah hilang. Pendakian tanpa crampon menambah cabaran terutama mereka yang baru merasa berjalan atas salji. Macamana pula mendaki cerun bersalji.



#5 Rentis yang hilang / tidak bertanda akibat bersalji 
Pelantar yang dibina hingga ke puncak masih diliputi salji tebal terutama di tebing ke puncak. Pendaki boleh hilang arah. Anda akan bertuah sekiranya cuaca baik dan ramai orang mendaki. Sekiranya berlaku sebaliknya anda perlu tahu arah mata angin bagi menentukan arah puncak.


Cabaran diatas adalah cabaran yang telah dilalui selepas beberapa pendakian ke gunung ini. Kombinasi cabaran ini seperti Hujan berserta angin dan terpaksa merentasi tebing bersalji betul-betul memberi cabaran.

-apip embi-
Avid climber
Mt Kosciuszko Guide & Operator

Tuesday, 15 September 2015

21 Perkara berkenaan Gunung Fuji Yang Tidak Didedahkan

21 Things You Not Told About Mount Fuji

1. Musim pendakian Gunung Fuji bukanlah sepanjang tahun
Jangan terkejut tengok iklan pelancongan Mt Fuji sepanjang Tahun.
Musim Pendakian sebenar G. Fuji pada musim panas, Official Climbing Season 10 Julai hingga 10 September (Sila rujuk notis semasa di laman rasmi Mt Fuji Park). 


2. Gunung Fuji merupakan gunung berapi (valcano mountain)
Bagi mengelakkan ramai yang gerun dengan gunung berapi, istilah valcano tidak dipopularkan.
Crater gunung ini boleh dilihat bagi pendaki yang ke puncak tertinggi / mengelilingi puncak (kawah_gunung ini)
Letusan terakhir pada tahun 1707.

3. Ada 5 rentis (Trail) mendaki G. Fuji.
Yoshida Trail adalah yang paling popular.

4. Setiap rentis ada 2 jalur (route)
Jalur mendaki (acending route) dan jalur menurun (decending route)
Rentis menaik di sebelah kanan, rentis menurun disebelah kiri

5. Kenderaan seperti Traktor / 4WD boleh dipandu hingga atas puncak / bibir kawah Gunung Fuji.

6. Yoshida Trail & Subashiri Trail bertemu di Stesen 8 dan seterusnya berkongsi rentis ke puncak.

7. Puncak G. Fuji tiada salji semasa musim pendakian, tidak seperti foto-foto pelancongan.

8. Ada Rumah-rumah rehat diatas puncak Gunung Fuji.
Pendaki bukan sahaja boleh berehat (perlu bayar). Ada kedai makan dan cenderahati. Umpama seperti perkampungan kecil.

9. Yoshida Trail & Subashiri Trail mengadap matahari terbit. Tidak perlu tergesa-gesa ke puncak untuk melihat matahari terbit. Sepanjang rentis boleh melihat matahari terbit.

10. Sepanjang Yoshida Trail ada 19 Hut dengan kapasiti 3548 orang dalam satu masa.Ni belum dikira yang nak melelap mata di luar Hut, tepi tandas, atas bangku, atas pelantar.

11. Pendakian G. Fuji boleh dimulakan dari Stesen 5. Pendaki boleh menggunakan kenderaan komersil ke Stesen 5 bagi setiap Trail.

12. Stesen 5, merupakan tempat pelancongan, Restoren & Kedai Cenderamata ada didirikan. Berpuluh bas pelancongan boleh berkumpul disini.

12. Tiada tong sampah di Mt Fuji
Walaupun Stesen 5 tempat pelancongan, tiada tong sampah awam disediakan. Tiada juga tong sampah awan sepanjang rentis gunung ini termasuk di setiap stesen dan hut. Pemilik Hut tidak menerima sampah pendaki untuk tong sampah mereka. Bawa keluar apa yang anda bawa masuk.

13. Tiada Papan Tanda berkenaan sampah seperti 'Dilarang Buang Sampah Merata-rata', 'Buang Sampah akan didenda XXX' apatah lagi papan tanda seperti 'Hanya monyet yang buang sampah merata-rata'.

14. Tiada sampah boleh dijumpai di sepanjang rentis.
Bayangkan hampir 260,000 pendaki yang mendaki dalam satu musim dan tiada sampah yang dicicirkan. Peratus yang tercicir sangat sedikit. (Pemikiran kelas pendaki negara maju).

15. Jalur turun dibina berkelok-kelok (zig-zag). Jumlah kelok lebih 24 kelok. Menarik tak. Jiwa kental aja yang tak bosan dengan trail ni. Trail ni membosankan.
kelok-kelok di Yoshida Trail
16. Hujan di Gunung Fuji boleh membuatkan anda lencun.
Sediakan pakaian kalis air (waterproof).

17. Gunung Fuji ada 8 puncak disekeliling kawahnya.
Puncak tertinggi berketinggian 3776m dpl iaitu puncak Kangamine.

18. Di Jepun, pendaki Gunung Fuji yang berjaya sampai di puncak atau di atas bibir kawah dikira telah berjaya mendaki gunung Fuji. Bilangan yang menjejak kaki ke puncak Kangamine jauh kurang berbanding jumlah yang mendaki Gunung Fuji.

19. Pendaki-pendaki Jepun kebiasaannya akan memakai pakaiana mendaki yang lengkap, jaket berjenama dengan seluar. Kebanyakan mereka berjinak-jinak dengan pendakian. 

20. Guide di Mt Fuji, tak perlu menjerit pada kumpulan 40 orang yang dibawanya. Mengelola pendaki di Mt Fuji nampak mudah, tiada pendaki yang akan berperangai tidak hormat pada Guide. Perlahan mana pun guide mendaki, pendaki akan akur dibelakang guide.


21. Lemah berbahasa Inggeris bagi mereka yang bekerja di Stesen pendakian mahupun hut. Walaupun gunung ini dibuka pada pendaki antarabangsa. Senyuman manis juga kurang pada mereka. Tiada bayaran jangan harap untuk menempel di hut mahupun depan hut.


-apip embi-
@ Mt Fuji, 29 Aug 2015

Tuesday, 4 August 2015

5 pemandangan menarik di Taman Negara Bako dalam Filem Nota



Filem Nota (2015), lakonan utama Maya Karin di lokasi utama Taman Negara Bako, Sarawak. 5 pemandangan menarik yang dipaparkan dalam Nota boleh mencuri perhatian peminat dan pencinta keindahan alam. Pilihan Taman Negara Bako yang agak lain dari kebanyakan filem Melayu mahupun drama Melayu. Keindahan sememangnya ditonjolkan dengan teknik-teknik perfileman yang menarik.

Bagi yang belum tahu tentang Taman Negara Bako boleh rujuk edisi gerbangGunung di posting Taman Negara Bako.

1. Sea Stack - tempat wajib nak buktikan Taman Negara Bako, yang ni macam biasa orang tengokkan.
Sea Stack - land mark Taman Negara Bako
2. Pemandangan dari atas puncak Batu Besar, Pantai Pandan. Kena masuk dalam senarai untuk dijejaki ni.



3. Kilauan keemasan laut dan langit dengan subjek utama Gunung Santubong. Kenalah bermalam di Taman Negara Bako, baru ada pemandangan senja. Pemandangan romantik matahari terbenam. Visual ni boleh dirakam di Taman Negara Bako.

Gunung Santubong dilihat dari Taman Negara Bako


4. Kehijauan hutan yang bukanlah semak belukar seperti kebanyakan filem/drama melayu.



5. Yang ini juga satu ciptaan yang indah untuk ditonton dari filem Nota. (sebenarnya nak jadikan lima)




Untuk trailer lihat:


-apip embi-

#nota

Monday, 3 August 2015

Bila Orang Gunung Tak mendaki Gunung: Sarawak Long Boat

Siri Orang Gunung Tak mendaki Gunung 02: Sarawak Long Boat

Bila orang gunung tak mendaki gunung, jadilah aktiviti-aktiviti outdoor yang lebih santai atau kurang adventure. Bukan tak adventure ya. Kali ini al-kisah pengalaman ke mudik ke huhu dengan Sarawak Long Boat

Rakyat Malaysia mungkin biasa tengok dokumentari menyusur sungai di Sarawak dengan bot panjang. Iklan Pelancongan Sarawak pun ada tunjuk. Nampak menarik. Cuba rasa, seronak tak, mencabar tak.

Sebelum melawat rumah pangjang di Sarawak, nak ke pedalaman atau kawasan hulu mesti guna bot.

Rumah Panjang Alo, Ngemanh Ili sejam mudik ke hulu dari jeti Lubuk Subong, Lubuk Antu, Sarawak. Perjalanan dari Kuching ke Lubuk Antu dengan memandu kereta sekitar enam jam. Kereta boleh ditinggalkan di jeti atau berdekatan jeti.
Suzanna (berbaju oren) sudah menanti anak-anak kami
Perasaan macam-macam timbul sebelum merasa pengalaman ni, Selamat ke. Kanak-kanak enjoy ke tidak. Dalam ke sungai ni, rupa-rupanya adalah lebih kurang dalam dada. ada tempat cetek hingga paras betis dan bot terpaksa dikayuh dengan galah, enjin bot kena dinaikkan.


Masih di jeti
Bot satu dah bergerak


Tengok jambatan gantung tu
Satu lagi bot rombongan kami

Kayuh dengan galah

Tolak dengan galah
Pengalaman dengan menaiki bot, kena pula dah masuk senja. Cahaya samar-samar. Alhamdulillah semua dipelihara Illahi.


Pengalaman semasa pulang

Masih enjoy

Enjoy Sarawak Long Boat with nature
enjoy video yang tak seberapa ni.


video


Wednesday, 22 July 2015

Bila Orang Gunung Tak mendaki Gunung: Taman Negara Bako

Bila Orang Gunung Tak mendaki Gunung 01: Taman Negara Bako (Bako National Park).

Bila orang gunung tak mendaki gunung, jadilah aktiviti-aktiviti outdoor yang lebih santai atau kurang lasak, less adventure. Bukan tak adventure ya.

Taman Negara Bako yang terkenal dengan ikon tunggul batuan di laut yang menarik, disebut Sea Stack. Hatta berbondong-bondonglah kami sekeluarga ke Taman Negara Bako dek kerana ingin melihat tunggul batu tersebut.



Perjalanan dari Kuching dengan kereta dapat setakat di Jeti Gateway Taman Negara Bako sahaja. Satu-satu cara ke Taman Negara Bako melalui jalan air. Jalan darat tidak dibangunkan hingga ke Taman Negara Bako walau taman negara ini berada di sebahagian tanah besar.

Kos bot dari Jeti Gateway ke Taman Negara Bako, RM15 dewasa, RM10 kanak-kanak (sehala). Ni cuma kos ke HQ Taman Negara Bako. Nak tengok Sea Stack atau bersiar-siar di pantai-pantai lain Taman Negara Bako perlu bot yang lain dengan kos yang lain mengikut perjalanan per kepala. Sebelum tu kos masuk Taman Negara Bako, RM10. kanak-kanak RM3. * ini semua kos bagi rakyat Malaysia.

Dari Jeti Gateway di muara sungai, kita melintasi jeti perikanan, boleh nampak proses mendaratkan umai-umai (obor-obor). Ada masa berselisih dengan bot kecil yang sarat membawa muatan umai-umai.

Bot bawa umai-umai
Bila bot mula masuk ke Laut China Selatan sebelum sampai ke HQ, di sebelah Barat Laut jelas tersergam Gunung Santubong. Gunung Sejinjang pun boleh kelihatan.

Pantai di HQ Taman Negara Bako - latarbelakang Gunung Santubong & Gunung Sejinjang (kiri sekali)
Aktiviti berjalan sekitar Taman Negara Bako agak menarik, pelantar disediakan di kawasan berpaya. Ada waktu-waktu tertentu hidupan hutan seperti monyet hidung panjang akan keluar ke kawasan paya.

Lawatan ke Sea Stack jadi acara wajib. Bukan sahaja Sea Stack yang unik di sini, semua batu di Taman Negara ini unik dan haisan air yang membuat lebih unik. Antara point lawatan kami selain Sea Stack, batu Kepala Orang, Smiling Rock (Optimus Prime Stone), Batu Kodok, Batu Helang, Batu Gajah. Ada batuan-batuan yang tak dinama tapi tetap menarik untuk dilihat. subhanallah.

Eagle Rock
Head Rock

Elephant Rock
Smiling Rock / Optimus Prime Rock

Bot kami keliling Sea Stack, boleh bergambar dari semua sudut,  tapi yang menarik dan dikenali ramai hanya berfoto dari satu sudut sahaja yang nampak batu tu seperti huruf 'C' atau angka '7'. Cuba layan foto-foto ni. Sebenarnya banyak lagi foto.

Sea Stack dari sudut lain
Sea Stack seperti foto pelancongan
Sea Stack - kenal lagi kan
Pantai pula agak terpencil dan lebih damai seperti Pantai Pandan Kecil, Pantai Pandan Besar. Pantai Batu Merah lebih jauh dan sesuai utk yang lebih banyak masa & RM. Bersiar-siar di persisir laut Taman Negara Bako dengan bot satu aktiviti yang menarik. Anak-anak pun suka.



Kami sekeluarga - satu bot
#kalau kena gayanya pelancong boleh pulang terus ke Jeti Gateway dengan bot yang bawa anda bersiar. Kos keseluruhan boleh dirunding. Staf di Taman Negara Bako prihatin & baik bicara.

#terima kasih juga buat Abg Bujang, botman kami.

-apip embi-


Friday, 10 July 2015

Mendaki Mendekatkan diri dengan Illahi

'Kami mendaki gunung sebab nak hayati ciptaan tuhan'. Ini objektif yang sering dilontarkan untuk mengaitkan aktiviti dunia mendaki dengan ibadah. Kata-kata berikut menguatkan lagi.
'Syukur dah sampai puncak gunung'
'Subhanallah, indahnya panorama di atas puncak'

Terkesan dengan Kompilasi cerpen DIAgnosis2, penulisan dari pengamal perubatan. Kerja & kehidupan mereka dikaitkan dan disandarkan pada Yang Esa. Penuh dengan inspirasi & pengajaran yang membawa kita dekat denganNYA.

Petikan dari A.M.S
Satu Cerpen A.M.S tulisan Dr Mafeitz yang berkisar tentang Sakit Akut Gunung (Acut Mountain Sickness). Ini lah satu yang berkait dengan gunung. Bila diikutkan ramai pendaki gunung (Muslim) yang sebut 'Kami mendaki gunung sebab nak hayati ciptaan tuhan'. mungkin satu kompilasi cerpen dari pendaki gunung juga mampu diujudkan sebagai satu lagi cabang ibadah.

"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birohmatikaya Arhamarrohimin."



.

Tuesday, 17 March 2015

Skechers GOrun Ultra Extreme on Rainforest Test

Skechers GOrun Ultra Extreme menjadi pilihan kasut trail apip kali ni untuk permulaan pendakian di 2015. Skechers GOrun Ultra Extreme!!! Ada ke orang guna Skechers GOrun Ultra Extreme untuk mendaki? ...mendaki dan masuk trail hutan di Malaysia? 

Kasut yang telah digunakan


Pemilihan kasut Skechers GOrun Ultra Extreme ni untuk mendaki, tanpa rekemen dari pendaki, yang ada rekemen dari pelari marathon. Pun tak ada lagi review dari mana-mana web yang dibaca sesuai dengan trail hutan hujan Malaysia. Skechers belum lagi pilihan trekker / hiker / pendaki di Malaysia buat masa ini. Jadi apa kata dicuba dulu.

Ciri-ciri asas kasut multi-trail mesti dipenuhi sebelum dinilai dan dijadikan untuk mendaki. Asasnya kasut mesti lasak, tidak mudah lekang terutama tapak, tapak bercirikan multi-trail/all-trail. Selesa semestinya. Ini pertimbangan asas di kedai.

2015 bermulalah misi menjengah butik Skechers, mula dari Skechers di Setia City Mall, Setia Alam kemudian ke Skechers di IOI City Mall, Putrajaya. Tiada yang berbeza pun kedua-dua butik ni. Melangkah masuk, kasut trail atau multi-trail ditanya. Sketches banyak keluarkan kasut running. Mungkin agak pelik bila kasut trail yang ditanya. Model Skechers GObionic Trail sekilas pandang tidak berapa menepati ciri-ciri kasut multi-trail, tapak kasut ini lebih sesuai untuk balapan atau biasa dikategori sebagai 'training shoes'.

RINGAN, BERKUSYEN, GOdry (mudah kering) antara ciri yang menarik hati bila memegang Skechers GOrun Ultra Extreme. Tapak multi trail yang sudah memenuhi kasut yang dikehendaki ditambah pula dengan berkusyen. Ciri Extreme 'all-weather protection' yang turut dilambangkan dengan salji, hujan dan panas menambah merit untuk memilih kasut ini. 


Kasut jenis softshell ini, bukan dari fabrik GoreTek mahupun OutDry. Tapi ciri-ciri fabrik Sketchers ini, atas nama GOdri dengan 3 lapisan fabrik. 
Layer1 - Water-resistant protective exterior barrier
Layer2 - Microporous membrane allow air to pass through while keeping water out
Layer3 - Form-fitting and moisture-wicking mesh interior
Ciri 'bernafas (breathable)' pada asas kasut GOrun Ultra melengkapkan asas keselesaan untuk penggunaan yang extreme.


Dah beli, apa lagi mestilah cuba di lapangan untuk trip yang agak extreme. Ekspedisi Trans Inas salah satu ekspedisi yang makan masa 4 hari 3 malam, merentasi banjaran gunung dari Sg. Selama di Selama ke Sg. Lawin di Grik. Dua puncak gunung didaki, G.Titiwangsa 1730m & G. Inas 1801m. 

Trail Trans Inas yang perbagai, jalan balak lama, rentis hutan, river trekking, mendaki, menurun lurah, rentis atas permatang, laluan berselut, laluan tanah kematu, tanah gambut yang polos. Ini semua melengkapkan ujian Skechers GOrun Ultra Extreme. 

Water Resistant:: iya sama seperti kasut fabrik GoreTek atau OutDry. Air tidak masuk walau kasut terendam 3/4. Ujian ni masa diawal ekspedisi dan begitu juga diakhir ekspedisi walau ada calar pada bahagian luar kasut. Berapa lama ketahanan ini tidak dapat dipastikan. Setakat ini masih berpuas hati dengan ketahanan water resistant.

Quick Dry :: Melintas sungai dan juga river trekking yang memerlukan keluar masuk ke dalam air sungai di hari ke-2. kasut kering dikaki tanpa disalai pada malam hari ke-2. Kusyen yang lembut dan tidak pula memberatkan kasut bila menyerap air. Perah ala kadar dan boleh terus guna untuk trekking.
Outsole / Tapak :: tapak yang cembung dan tinggi, memudahkan pecutan semasa trekking. Tapak yang berkusyen juga nampaknya mengurangkan kesan hentakan pada lutut semasa memecut/berlari turun dari G. Inas. Cengkaman tapak semasa melangkah dan melompat di atas batu sungai juga di tahap yang baik sepanjang river trekking.
Info tapak Sketchers GOrun, 
Stack Height: 34mm/27mm heel, 26mm/23mm Farefoot.


Softshell :: walaupun kasut ini jenis softshell dibahagian hujung jari, keupayaan untuk lasak tidak kurang. Malah dapat gunakan kelebihan ini untuk rehatkan jari kaki selepas turun dari cerun. Ada ruang untuk menggerakkan jari kaki. Ada senaman kecil jari kaki semasa memakai kasut.


Reflector :: Ciri yang ditambah pada beberapa bahagian kasut ini. Nampak gayanya tak sesuai atau tak lasak untuk aktiviti lasak. Lihat foto dibawah. dah lekang.


Bagi wanita, potongan kasut Skechers agak tirus didepan berbanding kasut Skechers lelaki. Pilihan saiz pula UK semua nombor bulat. Tiada UK7.5, 8.5 misalnya. Yang ada 6, 7, 8, 9 hingga 12.

Secara keseluruhan, kasut Skechers GOrun Ultra Extreme sesuai untuk multi-trail dan diguna oleh pendaki-pendaki di hutan hujan negara kita. Harapnya selepas ini kasut Skechers GOrun Ultra Extreme antara pilihan pendaki.


-apip embi-

#skechers