Monday, 3 August 2015

Bila Orang Gunung Tak mendaki Gunung: Sarawak Long Boat

Siri Orang Gunung Tak mendaki Gunung 02: Sarawak Long Boat

Bila orang gunung tak mendaki gunung, jadilah aktiviti-aktiviti outdoor yang lebih santai atau kurang adventure. Bukan tak adventure ya. Kali ini al-kisah pengalaman ke mudik ke huhu dengan Sarawak Long Boat

Rakyat Malaysia mungkin biasa tengok dokumentari menyusur sungai di Sarawak dengan bot panjang. Iklan Pelancongan Sarawak pun ada tunjuk. Nampak menarik. Cuba rasa, seronak tak, mencabar tak.

Sebelum melawat rumah pangjang di Sarawak, nak ke pedalaman atau kawasan hulu mesti guna bot.

Rumah Panjang Alo, Ngemanh Ili sejam mudik ke hulu dari jeti Lubuk Subong, Lubuk Antu, Sarawak. Perjalanan dari Kuching ke Lubuk Antu dengan memandu kereta sekitar enam jam. Kereta boleh ditinggalkan di jeti atau berdekatan jeti.
Suzanna (berbaju oren) sudah menanti anak-anak kami
Perasaan macam-macam timbul sebelum merasa pengalaman ni, Selamat ke. Kanak-kanak enjoy ke tidak. Dalam ke sungai ni, rupa-rupanya adalah lebih kurang dalam dada. ada tempat cetek hingga paras betis dan bot terpaksa dikayuh dengan galah, enjin bot kena dinaikkan.


Masih di jeti
Bot satu dah bergerak


Tengok jambatan gantung tu
Satu lagi bot rombongan kami

Kayuh dengan galah

Tolak dengan galah
Pengalaman dengan menaiki bot, kena pula dah masuk senja. Cahaya samar-samar. Alhamdulillah semua dipelihara Illahi.


Pengalaman semasa pulang

Masih enjoy

Enjoy Sarawak Long Boat with nature
enjoy video yang tak seberapa ni.


video


0 comments:

Post a Comment