Fotobook

Foto mendaki gunung tertinggi di Australia

Thursday, 10 April 2014

2014 Makin Banyak Trek Gunung Jadi Santai


Gunung yang santai

Tulisan kali ni bukan nak senaraikan berapa banyak trek gunung yang santai. Bukan juga nak ketengahkan kisah bersantai di atas gunung atau bersantai di kaki gunung atau bersantai semasa ekspedisi. Bersantai sepanjang ekspedisi; Percaya!

Perasan tak sekarang ni macam dah jadi makin popular istilah santai. Trip santai mendaki gunung BlaBlaBla. Nikmati pendakian santai Gunung tuuuuut. G7 Santai. Ini antara iklan trip yang wujud.
Tengok contoh lagi.










Ada juga yang tak letak istilah 'santai' pada tajuk/nama trip tapi masih guna istilah 'santai' dalam iklan. Ada yang siap nyatakan suasana pendakian santai.




Andai betul tak sepatutnya ada masalah. Tapi terpikir juga, motif mereka ini, samada untuk main-main, gurauan sesama rakan yang tahap hardcore atau sengaja untuk menarik ramai pendaki baru dan yang takut dengan istilah hardcore. 

Sebut istilah hardcore, trip penggiat gunung yang bersantai di pantai atau trip mencandat sotong dah jadi trip hardcore.



Mungkin ini juga antara penyumbang kes pendaki-pendaki baru salah tafsir cabaran sesuatu gunung atau bukit. 'Santai' saja. 

Fikir-fikirkanlah demi memartabatkan rekreasi gunung kita. Hemmm dah macam topik tak santai bila mengajak untuk berfikir.

#sampel ini diambil dari iklan di public bukan untuk menyerang peribadi / mana-mana penganjur.