Tuesday, 10 October 2017

Nazak Semasa Mendaki

Nazak Semasa Mendaki buat sang Kasut. Alkisah nazaknya nyawa kasut semasa dalam ekspedisi mendaki gunung. Hal yang amat tak diimpikan bagi seorang pendaki. Ada yang pernah merasa begini. Malu nak kongsi insiden begini.

Sedikit pengalaman apip apabila tiba-tiba kasut nazak semasa ekspedisi dan baki ekspedisi masih banyak/panjang masa lagi. Sadis bukan bunyinya. Lagi sadis, itulah harapan selain selipar jepun untuk kegunaan waktu bermalam di kabin.

Kisah kasut ni bermula di posting ni Review X-Tracks . Baru-baru ini apip pakai lagi kasut ni semasa Trip ke Jade Mountain Taiwan. Kasut disarung mula dari keluar rumah - airport - sepanjang travel hingga ke Yushan National Park pada hari kedua. Mula ke Stesen Polis untuk lapor pendakian kemudian ke Renjer Station untuk bayaran permit dan ambil permit. Kejadian sadis ni bermula dari langkah pergi dari Renjer Station. Kasut tiba-tiba tapak terngaga dibahagian depan hingga tengah kasut. Dua-dua kasut serentak. Dan-dan ambil tali ikat tapak kasut.

8 KM treking dengan tapak kasut berikat tali. (Nasib baik masa berfoto tak nampak jelas) Segak aja. Menariknya dalam kumpulan kami, ada yang mahir menukang kasut (cobler). Ini untung trip dengan geng pro. Masing-masing ada kemahiran tersendiri dan sedia membantu. Bawa apa yang perlu tanpa diberitahu. Alhamdulillah. Malam nanti kasut akan dijahit. Langkah disusun rapi menanti malam, cewah.

Malam bermulalah aktiviti menjahit kasut di kabin. Rupanya bukan mudah menjahid kasut. Lagi-lagi kasut gore-tek. Banyak tali jahit putus bila menerobos fabrik gore-tek. Lidah kasut gore-tek yang tak terjelir juga mengekang kerja tangan ini. Akhirnya terpaksa jahit betul-betul bahagian paling hadapan kasut sebagai syarat. Asal boleh jalan esok pagi.

Sahabat (nama dirahsiakan) yang mahir menjahit kasut

Esok pagi lega sedikit waktu mula berjalan. Ada 2.2 KM lagi nak ke puncak. separuh perjalanan. bahagian belakang kasut pula lekang. 2 belah kasut. Kali ini ikat tali dibahagian belakang tumit kasut pula. Cabaran & dugaan. Teringat pendaki Everest Mbro juga alami kasut koyak (Submit Boot) masa acclamatize di kem2. Kena tabah baru berjaya.

Alhamdulillah, sampai juga ke puncak dengan kasut begini tanpa banyak halangan. Turun dari puncak Utama, ada puncak Utara pula, 2 KM juga atau 4 KM pergi balik. dan tambah 3KM lagi ke Kabin Yuangfong dan 10 KM untuk keluar ke Trailhead. Percaya tak percaya, semua ini dapat dilepasi dengan izin Illahi.

Ramai pendaki lain yang berselisih, menegur hal kasut ini. Tak kurang juga yang bagi nasihat supaya lebih berhati-hati. Sampai di van, kasut ditinggalkan dan telah pesan untuk dibuang. Ahkhirnya beginilah riwayat kasut mendaki, dimegah semasa sihat, dibuang dan diganti semasa tamat riwayat.


#terimakasihsahabat

0 comments:

Post a Comment