Friday, 24 November 2017

Rakyat Malaysia Pertama - Explorers Grand Slam

Explorers Grand Slam!
Apa tu? Penjelajah yang berjaya menjejak 7 puncak tertinggi 7 benua dunia dan menjejak titik kosong Kutub Utara serta Kutub Selatan. 
Bacaan lanjut tentang Grand Slam di wikipedia Grand Slam

Apip & Qobin
Qobin (MUHAMMAD MUQHARABBIN MOKHTARRUDIN) mewakili 3.2 Juta rakyat Malaysia akan menyahut cabaran akhir Explores Grand Slam dengan ekspedisi ke Kutub Selatan yang dirancang 19 Disember 2017 sehingga 26 Disember 2017.

Majlis pelancaran Ekspedisi KE7B (Kelab Eksplorasi 7 Benua Malaysia) Penjelajah Grand Slam Malaysia 2017 - Kutub Selatan telah berlansung di Jabatan Perdana Menteri pada Jumaat, 24 November 2017. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi menyempurnakan majlis pelancaran ini.

Pelancaran
Apa yang menariknya.
Qobin bakal menjadi Rakyat Malaysia Pertama, Orang Asia Tenggara Kedua dan Orang Islam Ketiga dan Termuda di dunia serta antara 70 manusia serta penjelajah terawal menamatkan misi yang diiktiraf dan dinamakan oleh badan eksplorasi sebagai Explorer Grand Slam.

Ada yang lagi yang menarik. TPM turut mengepalai doa agar kejayaan dan kesejahteraan ekspedisi ini.

Imbas kembali Rekod Qobin, mendaki 7 puncak dunia, 
Gunung Everest, 
Gunung Kilimanjaro, 
Gunung Aconcagua, 
Gunung McKinley, 
Gunung Vinson Massif, 
Gunung Elbrus 
Gunung Carsten Pyramid, Benua Autralasia.
Jelajah Kutub Utara pula dilaksanakan pada April 2017

Qobin & KE7B khususnya mengharapkan "seluruh rakyat Malaysia mendoakan kejayaan misi penjelajahan Qobin ini, sekaligus meletakkan nama seorang lagi Anak Malaysia di persada dunia selaku Penjelajah Grand Slam dan mengharumkan nama negara diperingkat antarabangsa, sebaris dengan pencapaian sebahagian kecil daripada ratusan juta penduduk dunia ini."

Pihak KE7B turut mengucapkan jutaan terima kasih kepada Kementerian Wilayah Persekutuan, Yayasan Lee Chong Wei dan barisan penaja-penaja lain yang tampil membantu dan menyokong ekspedisi untuk negara ini.

Semoga kita warga rekreasi, warga gunung, kaki jelajah dan kaki kembara mendapat inspirasi dan turut berbangga dengan usaha kearah merealisasikan Grand Slam ini.

Sidang Media

Blogger GerbangGunung
 -apip embi-0 comments:

Post a Comment