Thursday, 20 July 2017

Mental Fitness dalam pendakian

"Fitness OK tak?" soalan ini buat pendaki selalu hanya pada Physical Fitness. Mental Fitness ni macamana. Kecergasan Mental ke? Boleh menjawab soalan matematik semasa sedang mendaki cerun yang pacak? Boleh menyanyi sambil trekking? Boleh waras sepanjang ekspedisi?

Mental Fitness - Foto Sarcastic
Hah. Mental Fitness ni boleh didefinisikan dalam konteks pendakian sebagai memiliki pemikiran yang positif, tidak mudah mengalah, berfikiran yang membawa ke arah positif bagi sesuatu pendakian atau ekspedisi selari dengan misi pendakian/ekspedisi.

Kata lainnya, mental fitness ni, mental tak berkecai masa kepayahan mendaki, lampu ultramen tak padam.

:: Keperluan
Ikut definisi ianya menjadi keperluan bagi menjayakan misi ekspedisi dan keselamatan keseluruhan pasukan sepanjang ekspedisi. Keperluan mental fitness ni makin tinggi atau makin diperlukan bila mana sesuatu ekspedisi tu makin panjang bilangan harinya, makin mencabar rentisnya, makin dipendekkan masanya 'compress'. Juga bila ekspedisi endurance ditukar menjadi suatu ekspedisi ultra running.

Keperluan juga tinggi pada mereka ini dalam ekspedisi, pertama sekali ketua ekspedisi, seterusnya sweaper dan malim. Chef ekspedisi juga tak terlepas dari perlu ada mental fitness. Begitu juga dengan krew ekspedisi. Bagus bila semua ahli dalam ekspedisi ada mental fitness yang tinggi.

Keperluan ini adakalanya mendapat toleransi dari panel pemilihan ahli ekspedisi, ketua program, ketua ekspedisi dan malim. Mereka yang bertanggungjawab membawa/membenarkan seseorang yang dikenalpasti mental fitness rendah atau tidak dikenalpasti mental fitness bagi menyertai sesuatu ekpedisi biasanya akan mengambil beberapa langkah kawalan seperti mengimbangkan bilangan ahli yang mental fitness lemah. Meletakkan beberapa sweaper yang mental fitness tinggi (telah dikenalpasti dan ada rekod). Adakalanya merubah masa dan hari trip.

:: Adakah mental fitness kita teruk? #MohonTerasa hahaha
>ciri2 mental fitness lemah :-
-sering berkata saya lemah tak macam yang lain.

-trekking agak longlai, berhenti setiap 5 atau 10 minit dan berhenti kira-kira 5-15 minit. Lagi parah hampir sepangjang perjalanan begini.

-mohon jalan dahulu, tinggalkan pasukan atas alasan saya lambat, nanti pasukan boleh kejar termasuk malim.

-kerap berhanti trekking lama atau jalan lambat, sogok pula dengan kata-kata tak lari gunung tu, buat apa laju-laju dengan sedar memanjangkan masa ekspedisi keseluruhannya. Sogok dengan makanan enak juga buat sweaper/trekking buddy kan.

-tak sabar bila pasukan termasuk malim trekking dalam rentak (pace) yang lebih perlahan dari dia

-naik angin bila lambat atau ada ahli pasukan yang lambat (ni bagi bukan ketua/krew)

-lari dari tanggungjawab misalnya memasak bila penat, ada pula menambah alasan, nasi tak boleh masak sebab terung hilang, lobak hilang; alasan tak cukup waras bagi mereka yang mental fitness tinggi. Kenapa terima tangggungjawab jadi chef.

-ahli tidak upaya mengikut rentak kumpulan atau tersasar jauh dari rentak kumpulan dan aturan kumpulan, samaada disebabkan physical fitness atau pun hal lain seperti terlebih menghayati alam, terlebih berfoto, buat aktiviti tambahan samaada memasak, cari hasil hutan mahupun cari ikan.

-lari tinggalkan ahli yang lemah atau lambat, ini bagi krew sweaper.

-lari tinggalkan pasukan atau laju kehadapan bagi malim. Ada juga malim yang mental fitness lemah.

-hilang disiplin diri dan semangat, bila berlaku pada malim amat teruk implikasi pada misi ekspedisi.

-hilang pertimbangan waras, implikasi teruk pada ketua ekspedisi.

.:adakah ini ada pada kita?


:: Tanggungjawab mengenal mental fitness ahli ekspedisi ini perlu sebelum dan semasa ekspedisi dan sepanjang ekspedisi.
SIAPA?
Ketua Program orang yang paling wajar menentukan barisan ahli ekspedisi sebelum program. Andai ketua program masih mentah, Malim perlu meletakkan syarat. Adakalanya syarat ini diketatkan oleh malim yang arif dengan jadual ketua program dan barisan krew dari ketua program. Ketua program tak perlu takut untuk buat tapisan-CANTAS jika perlu mereka yang dikhuatiri mampu menjejaskan misi ekspedisi. Ketua Ekspedisi pula perlu buat kawalan dari masa ke semasa sepanjang pemantauan dalam ekspedisi, mungkin boleh menukar posisi sweaper dengan giliran krew (kalau ramai krew mampu jadi sweaper).

Keceriaan berkait rapat dengan mental fitness
:: Petua meningkat mental fitness
Mental fitness berkait rapat dengan physikal fitness namun tak semestinya orang yang mempunyai physical fitness mantap ada mental fitness yang tinggi. Ini boleh berlaku pada malim atau kategori runner. Mental fitness yang tinggi juga boleh ada pada mereka yang agak lemah dan perlahan jalannya. Jangan tak percaya.

Jadi macammana nak tingkatkan mental fitness ya? AZAM pada diri kena kuat dan kekal kuat. Sentiasa optimis saya boleh bukan sebaliknya. Sentiasa ingat perkara yang wajar dielakkan dan cuba sedaya upaya elakkan seperti kerap berhenti, berhenti trekking terlalu lama sampai jenuh sweaper mengajak. Bagi yang mental pecah tak boleh trekking ikut malim atau rentak kumpulan, nak laju sahaja pula kena sentiasa beringat aturan dan kesan jika hilang atau tersasar. Begitu juga mereka yang nak bersendirian.

Mental Fitness membantu keupayaan dalam ekspedisi
:: Nak latihan mental fitness, sentiasa tanam azam yang kuat sebelum ekspedisi. sentiasa set untuk jayakan ekspedisi mengikut program atau ketua ekspedisi, bukan siang-siang dah set andai tak berjaya kali ini bikin trip lain kali, lainlah bila ketua ekspedisi/malim tukar misi atas sebab keselamatan dan sebagainya.

Mula buat latihan endurance. Latihan ni akan buat kita jemu dan atasi jemu itu. Slow jog bukan speed jog. Marathon berjaya tamatkan dalam tempoh ditetapkan dan elakkan masuk kategori speed marathon. Ini antara panduan asas mental fitness. Latihan lain adalah melalui pengalaman, jadikan setiap ekspedisi untuk meningkatkan mental fitness bukan sekadar menambahkan koleksi pendakian.

.: Jangan pandang enteng hal  dan persiapan mental fitness semasa mendaki. Selamat meningkatkan mental fitness, semoga ceria dan menceriakan trip dan sepanjang trekking.

-apip embi-

0 comments:

Post a Comment