Tuesday, 4 September 2012

Butik Outdoor Lafuma


Di Malaysia, ni konsep butik outdoor yang memula ada. Best ke ke kedai Lafuma ni. Jual pakaian outdoor atau kelengkapan outdoor? Aksesori oudoor? Original? Kualiti? Jom kenal dengan kedai ni.Dah nama Lafuma tentulah jenama Lafuma menjadi produk utama. Kini jenama Millet yang juga dibawah Lafuma groups turut ada di kedai ni. Kedua-dua jenama dari Perancis ini bukan asing dalam dunia pendakian gunung. Lain-lain barangan outdoor yang dikatakan 'complementary product'  turut dijual. 

Kedai Lafuma jual jaket/fleece, haversack, kasut Lafuma/Millet, produk jenama lain selain dari barang Lafuma seperti stove, headband, parang, pisau antara yang dijual di kedai Lafuma. Apa lagi ye. nak sebut satu persatu memang banyak. List barangan ni takkan ada di web Lafuma mahupun blog Lafuma sebab kabarnya supaya pihak Lafuma (International) terus nampak kedai Lafuma sebagai Lafuma concept shop.

Antara jenama produk outdoor lain yang ada. Kovea, Mora, AquaLung, HyperGear, Akona, Gerber, Fivefinger, Komandel, Liventure, Lifesystems, SealSkinz, malah carrymat made in Indonesia pun ada. Tapi rata-rata barangan di butik Lafuma ni berkualiti, bukan barangan tiruan yang dijual.

Harga, dah tentu lebih dari harga barang tiruan atau barang yang dibawa masuk tanpa tax. Apa pun kualiti dipercayai. Masih ada barang yang berbaloi dibeli walau bukan semuanya. 

Boleh ke datang kedai tak beli barang. Hahaha inilah antara tempat menempel apip. Tak semestinya pergi kedai outdoor nak beli barang. Kekadang nak update pengetahuan tentang teknologi & barang baru yang ada.

Jujur, walaupun Apip pernah bekerja jaga kedai Lafuma ni tahun 2008. Apip masih tak taksub pada jenama ni mahupun sesuatu jenama. Jenama Lafuma/Millet antara jemana outdoor yang patut dipercayai bagi mereka yang perntingkan kualiti.


Produk baru yang akan dibawa masuk ke butik Lafuma. NANTIKAN.

Antara penulisan apip (review & trip report) di blog Lafuma 2008-2009
Bkt Tabur Revisit story by apip, text by Ng
Exploratory Trail at Kota Damansara story by apip, text by Ng
0 comments:

Post a Comment